MINISTARKA JOKSIMOVIĆ U BUDIMPEŠTI: Interes Srbije stabilnost i napredak
Foto: Zorana Jevtić

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ U BUDIMPEŠTI: Interes Srbije stabilnost i napredak

Politika -

BUDIMPEŠTA - Regionalna stabilnost važna je za sve nas, ali i za EU, naročito u kontekstu migratorne krize, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, uz poruku da Srbija ima jasan interes, a to su mir, stabilnost i napredak.

"Mi nećemo dizati tenzije i uzdržavaćemo se od izjava koje mogu dodatno da poremete odnose, ali države članice EU imaju i dodatnu odgovornost, pored toga što su članice Unije", poručila je ministarka u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Joksimović je naglasila da očekuje smirivanje situacije, te da Srbija ima jasne interese, a to su mir, stabilnost i napredak."Gledamo u budućnost i želimo da svi živimo bolje, ali na neke izjave i stavove ne možemo da ćutimo, jer je naš posao da štitimo interese građana. Ali smo se opredelili za politiku uzdržavanja u veri da će drugi to razumeti i da ćemo u boljoj atmosferi ići napred u ekonomskom smislu", rekla je Joksimović.

Nadovezijući se na reči ministarke, Sijarto je kazao da ne želi da diže tenzije, ali da je Mađarska sa pravom zabrinuta."Vidimo da se hrvatski političari takmičce u tome ko će radikalnije formulisati i reći grublje stvari i to je deo njihove kampanje. Ako pratimo retoriku i napetosti, vidimo da je situacija zabrinjavajuća", rekao je Sijarto.Mađaski ministar je istakao da bi stabilizacija Zapadnog Balkana trebalo da bude jedan od prioriteta EU, a da je najbolji put za dostizanje mira i stabilnosti dalja integracija i primanje novih članica u Uniju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track