MINISTARSKE KOMBINACIJE: Tasovac Gašiću trpao milione!

Sumnjivo: Država finansira firme porodice ministra odbrane

MINISTARSKE KOMBINACIJE: Tasovac Gašiću trpao milione!

Politika -
Preduzeće „ADD prodakšn“ Irene Gašić dobilo 760.000 na konkursu Ministarstva kulture, a „Zona plus“ Vladana Gašića 900.000 dinara. „ADD prodakšn“ bio registrovan kao reklamna agencija u vreme kad je raspisan konkurs, a tek naknadno delatnost mu je preregistrovana

BEOGRAD - Firme u vlasništvu supruge i sina ministra odbrane Bratislava Gašića dobile su ukupno oko 1,7 miliona iz državnog budžeta. Reč je o parama koje su im dodeljene na nedavno završenom konkursu za finansiranje medijskih projekata, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja.U rešenju o raspodeli novca za te projekte od 11. maja ove godine koje je potpisao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac navode se imena svih onih kojima su odobrene pare, pa i firme čiji su vlasnici Gašićev sin i supruga. Kako stoji u tom dokumentu, preduzeću „Zona plus“ iz Niša, čiji je vlasnik Vladan Gašić, dodeljeno je 900.000 dinara za televizijski projekat „Posao za mlade“, dok je firma „ADD prodakšn“ iz Kruševca, u vlasništvu Irene Gašić, dobila 760.000 dinara za radijski projekat „Stop dečjem prosjačenju“. Za ovaj konkurs, koji je bio raspisan od 2. februara do 3. marta ove godine, Ministarstvo kulture i informisanja dalo je ukupno 121 milion dinara, a pare je dobio 161 projekat.Promena delatnosti„ADD prodakšn“ je u Agenciji za privredne registre trenutno registrovan kao preduzeće čija je delatnost „proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa“. Međutim, ova firma je bila registrovana kao reklamna agencija sve do 30. aprila ove godine. To znači da se u vreme kad je raspisan konkurs zvanično nije ni bavila informativnom delatnošću, što još više baca sumnju na njegovu regularnost. Naime, konkursom je bilo predviđeno da pravo učešća imaju ili izdavači medija, ili „pravna lica, odnosno preduzetnici koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja“, za šta „ADD prodakšn“ tad nije bio registrovan.„Zona plus“, iako osnovana 2012, do kraja 2013. nije imala nijednog zaposlenog, niti je uopšte poslovala, sudeći po podacima Agencije za privredne registre, jer su finansijski izveštaji za taj period potpuno prazni, dok za 2014. još nisu ni objavljeni.Gašić u nevericiMinistar odbrane Bratislav Gašić, međutim, tvrdi da nije upoznat s aktivnostima firmi čiji su vlasnici njegova supruga i sin.- Nisam ni kročio nogom u dve pomenute firme više od godinu dana, pa samim tim nisam ni upoznat s njihovim aktivnostima. Uveren sam da je vođenje postupaka u javnosti, baš kao što je to bio slučaj i s događajima u prethodnom periodu, nastavak kampanje protiv mene. Uvek sam postupao u skladu sa zakonom, pa će tako biti i ubuduće. U svakom trenutku spreman sam da dostavim dokumenta koja to i dokazuju - kaže Gašić.Tasovac juče nije odgovarao na pozive, dok su nas u „Zoni plus“, pošto su saslušali pitanje, začuđeno pitali zašto njih zovemo za te svari?!

Nemanja NenadićMINISTARSTVO NA POTEZUPitanje je da li su ispunjeni formalni uslovi za dodelu sredstava i, ako postoji bilo kakva sumnja, Ministarstvo kulture bi trebalo da saopšti da li je proveravalo ispunjenost tih uslova - kaže izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Aleksandar VučićAKO JE KRIV, ODGOVARAĆEKomentarišući postupak koji je protiv Bratislava Gašića pokrenula Agencija za borbu protiv korupcije jer je kao gradonačelnik Kruševca davao gradski novac firmama koje se vode na sina i suprugu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da će ministar odbrane odgovarati ako se utvrdi da je kriv.Gašićev advokat Milan Petrović negirao je navode Agencije i saopštio da su ta preduzeća dobijala subvencije i kad je gradonačelnik Kruševca bio iz DS, da je odluku o njima kad je Gašić bio gradonačelnik donelo Gradsko veće, kao i da su Irena i Vladan Gašić samo vlasnici kapitala „ADD prodakšna d.o.o.“ i „BNZ higijenika d.o.o.“ i „nikada nisu neposredno učestvovali u njihovom poslovanju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track