MINISTRA OPTUŽILI DA JE UBIO ZA ZEMUNCE: Ko 10 godina štiti Zlatibora Lončara?
Foto: Dado Đilas

KONTROVERZNI DOKTOR

MINISTRA OPTUŽILI DA JE UBIO ZA ZEMUNCE: Ko 10 godina štiti Zlatibora Lončara?

Politika -
Zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi još 2006. označio Lončara kao lekara koji je za Dušana Spasojevića Šiptara u Urgentnom centru injekcijama ubijao ranjene suparnike „zemunaca“. Sumnje da je Lončar indirektno učestvovao u egzekucijama nikad nisu do kraja ispitane, sve se završilo njegovim poligrafskim testiranjem tokom policijske akcije „Sablja“ posle ubistva Đinđića.

Istraga o povezanosti aktuelnog ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa ozloglašenim „zemunskim klanom“, čiji su pripadnici ubili srpskog premijera Zorana Ðinđića, ni posle 10 godina nije dobila sudski epilog! Uprkos kontroverzama koje ga prate poslednju deceniju, Lončar ne samo što je ubrzano napredovao u karijeri već je u vreme naprednjaka postao i prvi čovek srpskog zdravstva.

On je zbog povezanosti s kriminalnim klanom koji su vodili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum u javnosti postao poznat i po nadimku „doktor smrt“. Lončara, tadašnjeg lekara Urgentnog centra, Dejan Milenković Bagzi, svedok-saradnik Specijalnog tužilaštva u procesu za ubistvo premijera Srbije, označio je kao saučesnika „zemunaca“.

Bagzi je tokom svog svedočenja u Specijalnom sudu 2006. naveo Lončara i njegovog kolegu, doktora Miroslava Risovića, za Legijine „doktore smrti“. Tvrdio je da je ovaj lekarski dvojac, kako se izrazio, adekvatno zbrinjavao prijatelje „zemunskog klana“, ali i pomagao da protivnici „brže odu na drugi svet“. Milenković je u svom svedočenju tvrdio i da je Lončar zajedno s Risovićem dolazio u Šilerovu ulicu, gde se nalazilo sedište „zemunskog klana“.Svedočio i Đura Mutavi- Spasojević je hteo da bude ubijen Božović (Veselin Vesko Božović, kriminalac i suparnik „zemunskog klana“, preminuo u bolnici dva dana nakon što je napadnut). Pitao je Risovića i on nešto nije mogao, ali je Lončar rekao da hoće. Lončar je kasnije potvrdio Spasojeviću da je injekcijom ubio Božovića - ispričao je Milenković tokom suđenja bivšem komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji za ubistvo premijera.Advokat koji je učestvovao u suđenju za ubistvo Ðinđića za Kurir objašnjava da nijedna izjava svedoka-saradnika u tom procesu nije uzimana zdravo za gotovo.- O doktorima saradnicima klana svedočio je i Ðura Mutavi, koji je otkrio i ko je naručio napad na tadašnjeg direktora Urgentnog Dušana Bajeca. Svedoci-saradnici gube status ako ih uhvate u laži, daleko od toga da je reč o poštenim ljudima, ali ne vidim zašto bi lagali o osobama koje tada nisu bile ministri, niti bitne u nekom smislu. Zašto bi svedok lagao u to vreme za nekog lekara Urgentnog centra, potpuno nepoznatog? - tvrdi naš sagovornik, koji je insistirao da mu ne navodimo ime. Negirao optužbeBranislav Lečić, ministar kulture u vladi Zorana Ðinđića, ističe da ne postoji volja da se razreši politička pozadina pokojnog premijera. Govoreći o činjenici da je današnji ministar zdravlja nekada bio označen kao saradnik „zemunskog klana“ i da ti navodi nisu ispitani, Lečić kaže da je ovde sve moguće.- Ovde sve može biti relativizovano i sve je moguće, pa i tako nešto. To je, nažalost, nasleđe ovog naroda - rekao je Lečić.

Pojedini mediji još 2006. preneli su izjavu neimenovanog sagovornika da je bilo mnogo sumnjivih smrti kriminalaca u Urgentnom centru.- Ne znam da li je Lončar ubrizgao injekciju Vesku Božoviću, samo se sećam da je Božović nakon ranjavanja jednog dana bio fit, čak sedeo u postelji i oporavljao se, a već sledećeg je naprasno umro - rekao je izvor beogradskog dnevnog lista.S druge strane, Lončar je odbacio sve optužbe da je bio lekar „zemunaca“, tvrdeći da je „apsolutna neistina da je on preduzeo bilo kakvu raniju radnju u vezi sa smrću Veska Božovića“.- Ovakva gnusna laž svojevremeno je proistekla iz bolesnih umova pojedinih kolega. Nekada je profesionalna zavist bila motiv da se lansiraju ovakve laži, zbog čega sam na svoj zahtev u vreme „Sablje“ išao tri puta na poligraf kako bih i na taj način dokazao istinu - poručio je tada Lončar.On juče nije odgovarao na pitanja Kurira o Milenkovićevim navodima.

Tajnu odneli u grob... Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar
Tajnu odneli u grob... Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar

Nenad VukasovićNE SME BITI ZAŠTIĆENIHAdvokat Nenad Vukasović ističe da u Srbiji ne sme da bude zaštićenih, kao i da su nadležni organi dužni da obavljaju svoj posao.- Svi smo pred zakonom jednaki. Mora se utvrditi da li ima krivičnog dela, ali ne sme se tek tako staviti tačka i ćutati o nečemu što je ozbiljna optužba. Ako je ovo tačno, priča zahteva hitan postupak - kaže on.

Nestao bez tragaRISOVIĆ U KANADI Anesteziolog Miroslav Risović priveden je 2003. u okviru akcije „Sablja“ zbog sumnje da je sarađivao sa „zemunskim klanom“, nakon čega mu se gubi svaki trag. Kako su ranije pisali mediji, policija pretpostavlja da je s hrvatskim pasošem otišao u Kanadu kod supruge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja