MIRO KOVAČ OPET PO STAROM: Srbija ne može u EU ako ne promeni zakon o ratnim zločinima
Foto: Profimedia

Provokacija

MIRO KOVAČ OPET PO STAROM: Srbija ne može u EU ako ne promeni zakon o ratnim zločinima

Politika -

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova u tehničkoj vladi Miro Kovač, ponovio je danas tvrdnje da Srbija neće moći da napreduje na putu ka EU, ako ne promeni zakon o ratnim zločinima.

Kovač je optužio lidera opozicije Zorana Milanovića da dok je bio premijer nije učinio ništa da se napredak Srbije na putu ka EU uslovi izmenom srpskog zakona o ratnim zločinima, prenosi Hina.

Milanović je ranije danas pozvao vlasti u Beogradu da ukinu zakon o univerzalnoj jurisdikciji ili će, kako je naveo, naterati Hrvatsku da donese sličan zakon za područje bivše Jugoslavije od 1991. godine.

Kovač kaže da su to "Milanovićeve eskapade domoljublja u odnosu na Srbiju" i da je HDZ-ova vlada na tom planu zatekla "veliku nulu".

On je optužio Milanovića za manipulacije, izmišljotine i neistine, dodavši da je SDP pre godinu i po dana odbio predlog HDZ-a da se Milanovićeva vlada obaveže da od Srbije traži izmenu spornog zakona.

"Sve propuste njegove vlade smo ispravili i važne stvari ugradili u pregovarački proces", rekao je Kovač i ponovio da Srbija neće moći da napreduje prema Uniji ako ne promeni taj zakon.

Kovač kaže i da je to na otvaranju poglavlja 23 u Briselu hrvatski predstavnik pročitao pred premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsedavajućim EU Miroslavom Lajčakom.

On je rekao da dokaz ispravnosti hrvatske politike vidi i u izjavi švedskog premijera koji je nedavno bio u Srbiji i rekao da je poglavlje 23 efikasan mehanizam za rešavanje otvorenih pitanja.

"Na to sam jako ponosan", rekao je Kovač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja