MIŠČEVIĆ: Uskoro očekujem otvaranje poglavlja 7, neće biti većih problema u pregovorima sa Briselom
Foto: Tanjug

Okrugli sto o zaštiti intelektualne svojine

MIŠČEVIĆ: Uskoro očekujem otvaranje poglavlja 7, neće biti većih problema u pregovorima sa Briselom

Politika -

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izrazila je danas očekivanje da će pregovori o poglavlju 7, koje se bavi zaštitom intelektualne svojine, biti otvoreni uskoro i smatra da neće biti većih problema u pregovorima sa Briselom.

Miščević je, na okruglom stolu o zaštiti intelektualne svojine i pregovaračkoj platformi za poglavlje 7 u organizaciji Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji, navela da je Beograd imao dva vrlo uspešna skrininga, kao i da je izveštaj Evropske komisije pokazao da je napredak konstantan.

Ipak, Srbija, kako je istakla, kasni sa nekim zakonima, a akcenat bi, prema izveštaju Komisije, trebalo da bude stavljen na koordinaciju u sprovođenju svega onoga što je dobro napisano, odnosno dobro harmonizovano sa pravom Evropske unije.

MIŠČEVIĆ O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Ova godina bila uspešna za Poglavlje 24

Prema njenoj oceni, akcenat mora da bude stavljen i na inspekciju koja služi da konstatuje pirateriju, nakon čega bi trebalo da reaguje tužilaštvo, čime se kroz sudsku presudu dokazuje da je pravo intelektualne svojine zastićeno.

"To je put kojim treba da idemo", istakla je Miščević, dodajući da nema lakih rešenja i da je poenta pregovora pokazati rezultate u Srbiji.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Naša obaveza koju smo prihvatili Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji je da se do septembra 2018. godine uskladimo sa standardima EU u ovoj oblasti", naglasila je ona.

U usklađivanju sa propisima EU, postoje, kako kaže, tri faze, a to su pisanje evropskih zakona, njihovo sprovođenje i primena, koja se, kako navodi, razlikuje od implementacije i gde bi na scenu trebalo da stupe inspekcijske službe.

MIŠČEVIĆ: Poglavlje 5 otvaramo sledeće nedelje, a verovatno i 25 i 26

Zamenik direktora AmCham-a Amalija Pavić je istakla da Američka komora još od 2004. godine, zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije, radi na unapređenju regulatornog okvira za zaštitu prava intelektualne svojine, i njegovom doslednom sprovođenju od strane različitih državnih organa.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ O POGLAVLJU 23 Miščević: Da postignemo standard normalne Srbije

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu, Tržišne inspekcije - Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Posebnog tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal, Poreske uprave, Uprave carina i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su govorili o napretku u sprečavanju piraterije i krivotvorenja na internetu, paralelnom uvozu, radu inspekcijskih službi, te procesiranju krivičnih dela u oblasti zaštite intelektualne svojine.

Učesnici okruglog stola zaključili su da je u proteklih deset godina došlo do napretka u pogledu zaštite intelektualne svojine, a od rezultata su istakli smanjenje obima softverske piraterije sa 80 procenata na 67 procenata, usvajanje i primenu Zakona o posebnim ovlašćenjima radi zaštite prava intelektualne svojine, specijalizaciju istražnih organa i sudova radi efikasnije zaštite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track