Mogerini: Znamo da Srbija i Kosovo ne mogu da normalizuju odnose preko noći
Foto: Reuters

Podržava dijalog obe strane

Mogerini: Znamo da Srbija i Kosovo ne mogu da normalizuju odnose preko noći

Politika -
Mi znamo da se normalizacija odnosa ne može postići preko noći - traži vreme i nije lako, ukazala je visoka predstavnica

PRIŠTINA - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da su Kosovo i Srbija angažovani za "potpunu normalizaciju odnosa" i da je sada, kao nikada pre, veoma važan nastavak dijaloga.

"Mi znamo da se normalizacija odnosa ne može postići preko noći - traži vreme i nije lako", ukazala je visoka predstavnica i dodala da "smo od samog početka dijaloga svedoci konkretnog napretka".Mogerini je kazala da ona pomaže i podržava dijalog obe strane "kako bi doneli konkretne promene za svoje narode". Ona je istakla da ima još mnogo posla da se uradi posebno kada je reč o potpunom sprovođenju do sada postignutih sporazuma."Dijalog će biti nastavljen i što pre treba naći moguća rešenja za niz otvorenih pitanja koja sprečavaju normalizaciju odnosa", kazala je Mogerini i naglasila "da je rešenje problema putem dijaloga i pregovora evropski način i jedan od ciljeva razgovora da kako Priština tako i Beograd budu dovedeni što bliže Evropi".

Mogerini je rekla da "Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu koja je priznata i potvrđena od EU i to na najvećem nivou. To važi za celu zapadnu regiju i EU je definisala jasne korake, uslove i reforme koje treba da preduzmu sa ciljem ulazka u EU. Krajni cilj je jasan. Kosovo čini dobar napredak i treba da bude u poziciji da ubrzo potpiše Sporazum o Stabilizaciji ".

Ona je ukazala da su za sada usredsređeni na reforme, odnosno konkretne korake koje treba preduzeti kako bi Kosovo krenulo napred, precizirajući da je reč o ekonomskim, socijalnim i političkim reformama, kao i o normalizaciji odnosa sa Srbijom."To su izazovi kojima se treba baviti i to bez kašnjenja", poručila je Mogerini.Ona je govoreći o optuzbama za korupciju u Euleksu rekla da je "pojašnjenje" tih optuzbi od izuzetnog znacaja za nju kao visoku predstavnicu.Mogerini je kazala da je angažovala nezavisnog stručnjaka, profesora prava Žan Pol Žaska koji će ubrzo sačiniti izveštaj i predlog kako "poboljšati naše angazovanje za uspostavljanje pravosuđa na Kosovu".

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost posetiće danas Prištinu, a sutra Beograd.Mogerini je u saopštenju za medije uoči mini-turneje rekla da će sa domaćinima razgovarati o primeni dosad postignutih dogovora u dijalogu Beograd-Priština. Ona će se u Prištini sastati sa predsednicom Atifete Jahjagom, premijerom Isom Mustafom i šefom diplomatije Hašimom Tačijem.Visoka predstavnica je najavila da će se u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a tokom posete će održati govor studentima Univerziteta.

(Tanjug/Koha ditore)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track