Montgomeri: Srbija je talac Rusije!
Foto: Beta Ap

Bivši ambasador SAD

Montgomeri: Srbija je talac Rusije!

Politika -
Činjenica je da ste sada talac Rusije i da vaša vlada veruje da ako uvredi Putina, da će on u Savetu bezbednosti UN dozvoliti da Kosovo postane nezavisno, rekao je Montgomeri

BEOGRAD - Srbija trpi veliku kolateralnu štetu zbog sukoba Rusije i Zapada, i zato bi Vlada Srbije svoju poziciju trebalo da brani ćutanjem i da se otvoreno ne svrstava ni na jednu stranu, poručio je večeras bivši američki ambasador u Srbiji Vilijem Montgomeri.

Montgomeri je, u razgovoru s vlasnikom MK Grupe Miodragom Kostićem na tribini Cotrugli poslovne škole "Kostić pita Montgomerija - Montgomeri pita Kostića", istakao da i Ruska Federacija i zemlje Zapada pritiskaju Srbiju da pokaže da podržava njihovu poziciju.

"Unutar Evropske unije ima onih koji postavljaju pitanje da li Srbija treba da nastavi u procesu pridruživanja, jer Srbiju vide kao prorusku zemlju, koja ne podržava sankcije Rusiji, a ima s njenom armijom vojne vežbe", rekao je Montgomeri.

S druge strane, kako je dodao, Rusija bi želela da joj Srbija pruži veću podršku, zbog čega Srbija hoda po veoma tankoj liniji u nastojanju da impresionira obe strane u nadi da će konflikt prestati.

"Mislim da konfikt neće prestati, već da će se samo pogoršati i da će se tada pritisak obe strane na Srbiju pojačati. Ta šteta koja se čini Srbiji ima potencijal da podeli vaše društvo", smatra Montgomeri.

Na pitanje Kostića šta predlaže donosiocima odluka u Srbiji kako da se postave prema tom problemu, Montgomeri je bio precizan: "Da ućute!"

"Vlada bi trebalo da zaćuti, da prestane da brani svoju poziciju. Kada sam bio ambasador u Beogradu odbijao sam da govorim o bombardovanju 1999, jer nisam mogao ni u jednom slučaju dobro da prođem. Vaša vlada bi trebalo da ćuti i da ne čini stvari koje će dramatično odati utisak da je bliska Rusiji", rekao je Montgomeri.

Kako je podvukao, predstavnici vlasti ne moraju da odgovore na svako pitanje koje im neko postavi, posebno jer "svaki put kada progovore pogoršaju situaciju".

"Dok ne skinete Kosovo s vašeg vrata zauvek ćete biti zaglavljeni u limbu. Ne kažem da priznate Kosovo, već da dođete u situaciju u kojoj nećete biti talac. Činjenica je da ste sada talac Rusije i da vaša vlada veruje da ako uvredi Putina, da će on u Savetu bezbednosti UN dozvoliti da Kosovo postane nezavisno", rekao je Montgomeri.Bivši ambašador SAD u Beogradu ocenio je da je Vučić napravio veliki napredak u Srbiji, ali da je problem što to obični građani ne vide.

“Vučić je uradio dobar posao sa MMF-om, konsolidacijom budžeta, a čini se da od svih zemalja u regionu Srbija najagresivnije pokušava da dovede strane investicije. I to je zasluga Vučića”, rekao je Montgomeri.

On je međutim primetio da, kada pitate taksistu da li mu se dopadaju promene, on će reći da ne.

“To je problem s kojim se suočava država. Mora da učini ekonomiju boljom, da i obični ljudi vide promene na bolje. Vučić ima još vremena da to uradi, ali će propustiti šansu da to uradi, ako se uskoro situacija vidno ne popravi. Zemlja je toliko propala da je to teško učiniti brzo”, smatra Montgomeri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track