MOSKVA I VAŠINGTON DA NE BRINU: Srbija će i dalje voditi istu spoljnu politiku
Foto: Profimedia

Analitičari procenjuju kurs nove vlade

MOSKVA I VAŠINGTON DA NE BRINU: Srbija će i dalje voditi istu spoljnu politiku

Politika -

Spoljnopolitički analitičar Dejan Anastasijević, istina, primećuje dozu zabrinutosti u delu američke štampe zbog prevelikog ruskog uticaja, dok istovremeno pojedini visoki ruski zvaničnici govore o rastu americkog uticaja u Srbiji, ali on tvrdi da je na tim relacijama sve pod kontrolom

BEOGRAD - Vlada Srbije je i do sada veoma uspešno balansirala između Moskve i Vašingtona, što će se po svoj prilici nastaviti, smatraju sagovornici Tanjuga, zbog čega su i uvereni da je evropski put Srbije apsolutno neupitan, a briga Rusije i SAD o uticaju "druge strane" - neosnovana.

Spoljnopolitički analitičar Dejan Anastasijević, istina, primećuje dozu zabrinutosti u delu američke štampe zbog prevelikog ruskog uticaja, dok istovremeno pojedini visoki ruski zvaničnici govore o rastu americkog uticaja u Srbiji, ali on tvrdi da je na tim relacijama sve pod kontrolom.

"Poručio bih i Moskvi i Vašingtonu da ne brinu. Srbija definitivno teži integracijama u EU, a sa druge strane pokušava da održi što bolje odnose sa Moskvom. Do sada je ova Vlada prilično vešto balansirala na tom konopcu, ali s obzirom na to da se ona verovatno neće suštinski promeniti, neće se promeniti ni orijentacija", izjavio je Anastasijević za Tanjug.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Njegov kolega Boško Jakšić takođe ne vidi razlog za zabrinutost Moskve imajući u vidu da su u sastav novog parlamenta ušle dve otvoreno proruske formacije, i da je jedan koalicioni partner SNS-a takođe otvoreno okrenut Rusiji.

"Mislim da bi mnogo više mogao da bude zabrinut Brisel ili Vašington, ali će premijer svakako nastaviti sa svojom polikom balansiranja, i EU i Rusija, i da će se držati tog kursa", smatra Jakšić.

On dodaje i da ima još prostora i vremena da Srbija sačuva koncept - i intenzivnijeg približavanja EU i balansiranja i održavanja dobrih odnosa sa Rusijom ili Kinom uz održavanje statusa vojne neutralnosti.

A kad je reč o tome kakva je vlada potrebna Srbiji oba sagovornika Tanuga smatraju da nije za Srbiju rešenje ekspertska vlada, a kako je najveći problem zemlje ekonomija uvereni su da ministri ne treba da budu "surovi ekperti", već da je rešenje u ljudima od znanja ali i političkog integriteta.

Jakšić veruje da je najbolje rešenje da se vlada formira u skladu sa stanjem u zemlji, a ne u odnosu na rezultate izbora, dok Anastasijević tezu o tome da ne treba da u vladi budu samo eksperti pravda time da bi takvo rešenj impliciralo priznanje da politička garnitura u Srbiji nije sposobna da vodi zemlju.

Istina, za ljude od znanja i političkog integriteta, kako kaže Jaksić, teško će ići, jer je u Srbiji, kao uostalom i u Evropi, postalo po malo sramota baviti se politikom, pa od nje ljudi od znanja i integriteta malo teže ulaze.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Relativno je teško naći takve ljude. A i da bi ušli, oni moraju unapred da dobiju garancije da će moći slobodno da rade svoj posao, a da ne dožive sudbinu nekih bivših ministara, koji su, zarad svojih programa, morali da se povuku posle konflikta, pre svega sa premijerom", rekao je Jakšić.

Drugim rečima, uveren je da je ekspertska vlada u Srbiji i dalje neizvodljiva ideja, jer je, tvrdi, "količina politike po glavi stanovnika u ovoj zemlji suviše velika da bi oni koji kreiraju vladu mogli da se ogluše o partijske zahteve i zahteve koalicionih partnera".

Za Anastasijevića je ideja ekspertske vlade "užasna", pri čemu podseća i na lošu sudbinu takve ideje u Hrvatskoj.

"Videli ste kako je prošao taj pokušaj u Hrvatskoj. Ako sad dovedete neke ljude, pod uslovom da ih nađete, koji su stručni, neokaljani u političkom smislu, i nekorumpirani u smislu da će raditi za državu Srbiju, a ne za neke korporacije, onda bih ja kao glasač postavio pitanje - zašto sam ja glasao da biste vi postavili nekog inženjera za koga nikad do sad nisam čuo", kaže Anastasijević za Tanjug.

S druge strane, on podvlači da smo političare birali da bi radili svoj posao, da oni uvek mogu da traže mišljenje od eksperata, ali da je to sada besmisleno imajući u vidu da su izborni rezultati prilično jasni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja