MUSTAFA: Prištini u interesu da nastavi dijalog sa Beogradom
Foto: Fonet.

Ljut zbog neprimanja u UNESKO

MUSTAFA: Prištini u interesu da nastavi dijalog sa Beogradom

Politika -
PRIŠTINA - Prištini je u interesu da nastavi dijalog sa Beogradom u Briselu, izjavio je kosovski premijer Isa Mustava koji, međutum, smatra da Srbija taj dijalog, kako je rekao, zloupotrebljava da bi radila protiv Kosova.

"Ona (Sribija) je pokušala da uveri i neke druge zemlje da glasaju protiv našeg članstva u Unesko, pozivajući se na to da ćemo mi nastaviti da dijalogom rešavamo problem. Pitanje Uneska nije pitanje dijaloga, jer mi ne moramo da dobijemo dozvolu od Srbije da li ćemo da se učlanimo u Unesko", rekao je Mustafa u intervjuu agenciji Anadolija.

Mustafa je sa žaljenjem konstatovao da Srbija, iako ima jedan glas u Unesku, kao i druge zemlje, uspela da mobiliše određen broj zemalja uz, kako je rekao, punu podršku Rusije i još nekih drugih, uglavnom, "nedemokratskih zemalja, da Kosovo ne dobije dvotrećinsku većinu glasova."

Mustafa smatra da je ovakvo ponašanje Srbije neprihvatljivo, te da Beograd iskorisćava dijalog kao "sredstvo, kao instrument, da nas (Prištinu) ometa da idemo putem integracija i u Evropsku uniju i u druge svetske organizacije.

S tim u vezi Mustafa je najavio prigovore Prištine, ali nije precizirao kome će ti prigovori biti upućeni.

Govoreći o blokadi rada parlamenta, Mustafa je rekao da manjinska opozicja nema pava da ometa rad većine, te da će odluku o sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština odlučiti Ustavni sud, ali i da taj sporazum ne može da bude povučen.

Što se sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom tiče, Mustafa je rekao da je taj sporazum otvoren jer on još nije ratifikovan i može se korigovati ukoliko neko za to ponudi argumete. “

"Ni jedan, ni drugi (sporazum) ne mogu se povući, zato što je jedan ratifikovan dvotrećinskom većinom glasova poslanika i taj sporazum je dogovoren sa Srbijom uz posredovanje Brisela i određuje samo principe, ali ono što smo ostavili kao otvorena vrata je da Ustavni sud da svoje mišljenje, koje će biti zadnja rječ da li je sporazum u saglasnosti sa Ustavom ili ne"”, kazao je Mustafa.

Kosovski premijer tvrdi da aktuela politička situacija ne može odvesti Kosovo na vanredne izbore, zato što u Skupštini postoji više od dvotrećinske većine, da nema nikakvog razloga za izbore i da oni nisu rješenje, jer bi se isti problemi produžili dalje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track