NA PUTU ZA NORMALNU SRBIJU: Ovako su se borci Petog oktobra prisetili početka demonstracija
Foto: Profimedia

Pre 16 godina okončana vladavina Slobodana Miloševića

NA PUTU ZA NORMALNU SRBIJU: Ovako su se borci Petog oktobra prisetili početka demonstracija

Politika -

U Srbiji se danas navršava 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije, na kojima je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

Lider Nove stranke Zoran Živković ne dozvoljava da u zaborav padnu ciljevi Petog oktobra, te će i ove, kao i prethodnih godina, sa stranačkim aktivistima obeležiti 16. godišnjicu političkih promena.

Zoran Živković, Foto: Zorana Jevtić
Zoran Živković, Foto: Zorana Jevtić

Tim povodom, članovi Foruma mladih NOVE danas u podne će, na platou ispred Doma Narodne skupštine, prirediti akciju pod nazivom "Budilnik".

Živković: Manekeni 5. oktobra snose krivicu za propuštene šanse

Živković je u utorak naveo da je situacija danas loša, "jer je mnogo propušteno krivicom onih koje zove manekenima 5. oktobra i koji su tada bili ko zna gde, a onda spletom nesrećnih okolnosti postali deo vlasti 2004, 2005, 2006. godine".

Predsednik NOVE jutros se na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama galerijom slika podsetio 5. oktobra 2000. godine i atmosfere na putu od Niša ka Beogradu, ocenivši taj put kao "put borbe za normalnu Srbiju".

Šesnaestogodišnjice velikih demonstracija u Beogradu setio se i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, koji je taj dan nazvao "danom kada je odbranjena demokratija".

Dragan Šutanovac, Foto: Marina Lopičić
Dragan Šutanovac, Foto: Marina Lopičić

"Znam da su neka obećanja izneverena, nisu bila ni realna, jer niko nije mogao da sagleda količinu problema koja se godinama nataložila, ali ipak 5. oktobar je dan za ponos, dan kada su građani pokazali da postoji linija koju niko ne moze nekažnjeno da pređe. Danas većina govori o onome što nije ispunjeno, a zaboravlja strahote ratova, razaranja, prazne rafove, hiperinflaciju, bolnice bez sanitetskog materijala, škole bez struje i vode, vrtiće bez uzina, benzinske pumpe bez goriva, penzionere bez penzija", rekao je Šutanovac uz zaključak da je "ponovo došlo vreme za novu energiju i nove promene".

Jedini od lidera nekadašnjeg DOS koji je i danas na mestu ministra, Rasim Ljajić rekao je da je prvi od tih ciljeva put ka Evropskoj uniji.

Rasim Ljajić, Foto: Zorana Jevtić
Rasim Ljajić, Foto: Zorana Jevtić

"Posle 5. oktobra slušali smo obećanja da ćemo vrlo brzo ući u tu zajednicu i da je reč o roku od svega nekoliko godina. A druga stavka koja se sada ostvaruje jeste sprovođenje teških, dugo odlaganih reformi", kazao je on.

Upitan kako bi Srbija izgledala da građani tada nisu izašli na ulicu, Ljajić je odgovorio da bi zastoj Srbije bio i veći i da bi bila nastavljena politička represija.

RASIM LJAJIĆ: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra

"I ovako ćemo bar još narednih nekoliko godina ispaštati zbog politike vođene tih devedesetih godina", zaključio je on.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović ističe da je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u pravu kada kaže da aktuelna vlast nastavlja putem ciljeva Petog oktobra.

Čedomir Jovanović, Foto: Dragan Kadić
Čedomir Jovanović, Foto: Dragan Kadić

"Drugo pitanje je pitanje rezultata. Mislim da vlada, SNS i Vučić moraju pokazati više senzibiliteta kako bi nešto što su vrednosti 5. oktobra afirmisali više u meri u kojoj su oni koji vode ovu državu dužni da urade, razmišljajući o njenoj budućnosti s obavezom koju smo mi osećali petog oktobra", prokomentarisao je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track