NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Da su izbori danas, evo ko bi pobedio, a ko bio drugi!
Foto: Beta/Media Centar

Demostat

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Da su izbori danas, evo ko bi pobedio, a ko bio drugi!

Politika -

BEOGRAD - Da su izbori održani u prvom kvartalu marta predsedničkog kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića podržalo bi 57 odsto birača, pokazalo je istraživanje centra Demostat.

Za kandidata grupe građana "Moramo bolje" Vuka Jeremića glasalo bi devet odsto birača, za lidera radikala Vojislava Šešelja osam odsto, za Luku Maksimovića (Ljubišu Preletačevića Belog) tri odsto kao i za lidera Dveri Boška Obradovića, rečeno je na konferenciji za novinare tog istraživačko-izdavačkog centra u beogradskom Medija centru.

Drugi bi bio kandidat grupe gradjana "Za Srbiju bez straha" Saša Janković sa 11 odsto pokazalo je istraživanje centra Demostat.

Ostali kandidati osvojili bi ukupno devet odsto glasova, dok bi na izbore izašlo 56 odsto od ukupnog broja birača u biračkom spisku. Istraživanje pokazuje da drugog kruga predsedničkih izbora ne bi bilo.Sociolog Srećko Mihailović istakao je da su moguća pomeranja procenata do 2. aprila kada se izbori održavaju, i da bi Preletačević mogao da dobije veći broj glasova i da nije isključeno da "zvezda u usponu dogura i do drugog mesta".

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"U ovom ne samo srpski već i svetski ludom vremenu antipolitička politika ima svoju šansu. Može se na Belog gledati sa potcenjivanjem ili kao na nekog ko urušava političku scenu, ali sve su to pokušaji da se ospori njegova preferenca koju dobija od mladih koji su bez posla i kojima je dosta političara", rekao je Srećković.

On je kazao i da preterana prisutnost kandidata ne može da dovede do kontraefekata i da Aleksandar Vučić blizu toga i da bi njegova kampanja mogla da počne da daje i negativne efekte po njegov rejting.Medjutim, kako je dodao, mala je verovatnoća da se ugrozi Vučićev natpolovičan broj glasova, ali ta mogućnost ipak postoji.Mihajlović je naveo da je Srbija partijska država u kojoj apsolutno dominira Srpska napredna stranka, a da je opozicija urušena i posvadjana.

Prema njegovim rečima, političku kulturu Srbije obeležava autoritarnost gradjana, odnosno dominantna je podanička politička kultura.Kako je dodao, u Srbiji je velik broj apstitenata jer su gradjani apolitični, ali i zato što im biračko mesto iz raznih razloga mije dostupno."Gradjani ne podnose političke stranke, čak i oni koji su članovi stranaka, što govori da su se učlanili iz nekog interesa, a ne zog ideologije", dodao je Mihailović.Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.200 građana telefonskim putem i uradjeno je za potrebe Demostata.

(Foto: Beta/Media centar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track