(VIDEO) NAPADNUT BERNAR ANRI LEVI U BEOGRADU: Pogodili ga tortom i poručili UBICO MARŠ IZ BEOGRADA
Foto: Tanjug Rade Prelic

Skojevci protiv srbomrsca

(VIDEO) NAPADNUT BERNAR ANRI LEVI U BEOGRADU: Pogodili ga tortom i poručili UBICO MARŠ IZ BEOGRADA

Politika -

BEOGRAD - Francuski filozor Bernar Anri Levi napadnut je danas u dvorani Kulturnog centra, kada je trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma Pešmerga.

Uz povike "Ubico napusti Beograd" i "Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO", troje levičara pripadnika SKOJ-a, prekinula su danas obraćanje francuskog filozofa Bernara Anrija Levija u Dvorani Kulturnog centra.

Kontroverzni francuski filozof je dobio parče torte u lice nekoliko sekundi nakon što je počeo da govori publici koja je videla film. Ozbiljniji incident sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su zadržali jednog pripadnika SKOJ-a, koji je imao nameru fizički da nasrne na francuskog filozofa.

Foto: Tanjug Rade Prelić

Na bini iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

Za sve vreme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar Beograda. Publika je izvela mladiće iz sale, iz povike "Ko ste vi da prekidate kulturni događaj u sred Beograda".

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

Levi je u toku incidenta govorio da je ovo što se događa fašistički čin.

Posle incidenta, Levi se vratio u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i kazao da se Srbija nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

- Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi - kazao je Levi.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

Saopštenje Beldocs festivala povodom napada na Bernara Anri Levija

Povodom večerašnjeg napada na francuskog filozofa, pisca i reditelja Bernara Anri Levija, gosta Beldocsfestivala, nakon projekcije filma “Pešmerga” u Dvorani Kulturnog centra, organizatori Međunarodnogfestivala dokumentarnog filma Beldocs zahtevaju i traže od grada Beograda i države Srbije da se zaštitegosti festivala i omogući sloboda govora.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

Bernar Anri Levi rekao je nakon napada da je spreman da govori na tribini festivala, koja se održava učetvrtak 11. maja u 12 sati u Dvorani Kulturnog centra, ukoliko mu se omogući bezbedno učešće.

Beldocs festival zahteva od nadležnih da se počinioci incidenta identifikuju i odgovarajuće kazne.

Takođe, festival osuđuje svaku vrstu nasilja, sprečavanja slobodnog govora i javne reči.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track