NAPETO U SB: Rusi i Kinezi blokirali UN zbog Srbije!

Velika frka u savetu bezbednosti zbog rezolucije o Srebrenici

NAPETO U SB: Rusi i Kinezi blokirali UN zbog Srbije!

Politika -
Rusija zapretila da će uložiti veto na britanski dokument, a Kina zatražila odlaganje rasprave dok se sve zemlje članice ne usaglase. Sednica odložena za danas

BEOGRAD - Rusi i Kinezi žestoko su juče branili srpske interese u Savetu bezbednosti UN, koji je trebalo da raspravlja o britanskom predlogu rezolucije o zločinu u Srebrenici, a koja je veoma nepovoljna po našu zemlju jer nas predstavlja kao genocidan narod. Rusi su čak, kako saznajemo, planirali da ulože veto na taj dokument.Umesto da počne u 16 sati, sednica je na kinesko insistiranje pomerena za 21. Iako su kineske diplomate do samog kraja su pokušavale da pronađu rešenje sa predstavnicima SAD i Rusije nisu uspele, pa je sednica odložena za danas u 16 sati. Portparolka Misije Novog Zelanda pri UN, zemlje predsedavajuće SB, Nikol Garvi nije mogla da potvrdi da li će na današnjoj sednici biti glasanja o predlogu rezolucije.Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da zemlje na sve načine pokušavaju da postignu konsenzus o rezoluciji i Rusiju nateraju na kompromis.Podmuklo- Teško će uspeti da se usaglase jer Velika Britanija ne želi da izbriše iz dokumenta „genocid“, dok Rusija neće pristati na dokument u kom se ta reč pominje. Zemlje inače na sve načine pokušavaju da izbegnu situaciju da neka stavi veto na rezoluciju. Možda se na kraju sve završi tako što predsedavajući SB pročita izjavu o Srebrenici - kaže Jovanović.Inače, rezolucijom o Srebrenici Velika Britanija pere svoju savest, a Srbe predstavlja kao jedine krivce za zločin koji se u Potočarima desio pre 20 godina, ocenjuju poznavaoci međunarodnih prilika.Moskva je, kako je naveo šef srpske diplomatije Ivica Dačić, odustala od podnošenja svoje rezolucije, tako da se juče pred SB UN našla samo britanska, šesta, pooštrena verzija.

Burna rasprava... Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Burna rasprava... Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

Komentarišući taj dokument, Jelena Guskova, šef moskovskog Centra za pitanja krize na Balkanu, ocenila je da je očigledno da je njen glavni razlog pružanje alibija za ranija dešavanja.- Rezolucijom London želi da ponizi srpski narod, da ga predstavi kao jedinog krivca i pribavi alibi za NATO bombardovanje 1999. godine. Njome oni poručuju da je bombardovanje opravdano jer je, eto, bombardovan najveći zločinac, krivac za genocid - upozorava Guskova i naglašava da se u Srebrenici desio težak zločin, ali ne i genocid.- Zbog svega toga, rezoluciju ne bi trebalo usvojiti. Postoje i dokumenta koja još nisu izašla u javnost, a koja bacaju novo svetlo na dešavanja u Srebrenici i njima bi trebalo da se pozabave Srbija, UN, ali i Rusija - istakla je Guskova, ne želeći da prognozira korake Moskve, ali ni da govori o tome zašto Rusija nije podnela svoju verziju.Sem pranja savesti, rezolucija može da ima i teže posledice - podizanje tenzija, ali i ljuljanje temelja RS, napominje Miloš Šolaja, stručnjak za međunarodno pravo.- Ukoliko bi rezolucija bila usvojena, jedna od najtežih posledica bilo bi umanjenje političke moći Dejtonskog sporazuma, što bi onda osporilo i postojanje RS. Pojačale bi se separatističke težnje RS, ali i unitaristička stremljenja BiH. Za menjanje institucionalnog okvira RS bila bi potrebna saglasnost svih zemalja koje su stale iza Dejtona- ističe Šolaja.Ne odustaju od genocidaInače, šesta verzija rezolucije je pooštrena u delu koji se odnosi na „negiranje genocida“. Ostaje se pri stavu da se „najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde“. Ne pominju se imena Karadžića i Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici jer je sudski proces protiv njih u toku. Rukom su precrtane „žene, devojke, muškarci i deca“ i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo „hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu“.

DRAMA IZ SATA U SAT16.30 Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus članica. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH17.10 Brifing Saveta bezbednosti o BiH odložen za 21 čas, saopštio predsedavajući SB, ambasador Novog Zelanda Džerard van Bohemen17.27 Aleksandar Vučić za 22.30 časova sazvao hitnu sednicu Vlade povodom sednice SB UN o Srebrenici17.40 Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio britanskog kolegu da će Moskva staviti veto na predlog rezolucije. Britanija obezbedila podršku za rezoluciju od SAD, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda21.00 Odlučeno da sednica SB bude odložena za danas u 16 h

Kad je plaćenaANĐELINI NA SRCU „SREBRENIČKI CVET“ Američka glumica Anđelina Džoli i njen suprug Bred Pit vratili su se pre dva dana sa decom u SAD iz Londona, kada su i uslikani na aerodromu, a najveću pažnju privukao je broš u obliku „srebreničkog cveta“, koji je Anđelina nosila na reveru. Ona je inače već nekoliko puta posetila BiH, kao i Potočare u Srebrenicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track