U SKUPŠTINI KAO U KAFANI Kena dobacivao sa mesta, Maja uzvratila: NE URLAJTE na mene!
Foto: Printscreen, Dragana Udovičić

Parlamentarci raspravljaju o Predlogu budžeta za 2017.

U SKUPŠTINI KAO U KAFANI Kena dobacivao sa mesta, Maja uzvratila: NE URLAJTE na mene!

Politika -

Skupština Srbije nastavila je danas sednicu, kojoj je na dnevnom redu Predlog budžeta za 2017. godinu, raspravom o oko 300 amandmana i 30 amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Zasedanje Parlamenta od samog početka prate teške reči na relaciji vlast - opozicija, zbog čega je rasprava u nekoliko navrata na kratko prekidana.

UŽIVO SEDNICU NARODNE SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

17.32 - Lider pokreta Dveri Boško Obradović oštro kiritkovao subvencionisanje stranih firimi iz budžeta Srbije. I podržao opozicione poslanike što su predložili da se briše član 6. Obradović je kritikovao besplatno davanje priključaka za struju i vodu i davanje 27.000 evra po radnom mestu na uštrb domaće privrede. Dok obradović govori iz klupa se čuje žagor i dobacivanje.

17.28 - Polemika potpredsednika skupštine Đorđa Milićevića i predsednika pokreta DJB Saše Radulovića oko amandmana na član 6. zakona. Pošto je lider DJB Saša Radulović tokom obrazloženja počeo da postavlja pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću, Milićević ga je prekinuo

14.53 - Poslanik radikala Zoran Krasić podneo je amandman na član 2 Zakona o budžetu koji se tiče računa finansiranja. On smatra da je napravljena velika matematička greška u članu 2 za finasniranje budžetskog deficita.

15.11 - Vladimir Đukanović SNS javio se za povredu poslovnika jer poslaniku DJB nije oduzeta reč posle polemike oko amandmana.

14.24 - Ministar finasija Dušan Vujović posle polemika poslanika DS Radoslava Milojičića sa poslanicima SNS o podršci Fondu za mlade talente, rekao je da njegove ideje ne može da prihvati jer se mora ostati u okviru budžeta, iako je on dobar.

13.30 - Rasprava je nastavljena u nešto mirnijem tonu, diskusijom o amandmanima na Predlog budžeta za 2017. godinu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

13.10 - Predsedavajuća Skupštinom Maja Gojković dala je po Poslovniku reč poslaniku DS Radoslavu Milojičiću, ali je ubrzo potom ocenila da je on to zloupotrebio i smanjila poslaničkoj grupi demokrata vreme obraćanja za 2 minuta.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Kako možete da smanjite za 2 minuta, kad sam govorio 2 sekunde", upitao je povišenim tonom iz klupe Milojičić, na šta mu je Gojkovićeva izrekla opomenu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ne možete da urlate na mene. Dok sam ja ovde, Parlament neće biti kafana", poručila je Gojkovićeva.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U SKUPŠTINI KAO U KAFANI Kena dobacivao sa mesta, Maja uzvratila: Ne urlajte na mene!

12.53 - Predsedavajuća Maja Gojković uputila je dve opomene poslaniku opozicionog SDS Marku Đurišiću zbog dobacivanja i ometanja rada Skupštine.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

12.45 - Kada se za reč javio poslanik vladajuće koalicije Marijan Rističević, parlamentarci opozicionog pokreta Dosta je bilo napustili su iz protesta sednicu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

On ih je ispratio rečima: "Utišajte taj topot dok ja govorim!"

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

PROTEST OPOZICIJE U SKUPŠTINI: Rističević dobio reč, poslanici DJB napustili sednicu

12.26 - Poslanik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović javio se za reč po amandmanu i negodovao zbog, kako smatra, "viška državnih službenika".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Imamo tri nepotrebna ministra bez portfelja i nepotrebne potpredsednike. Za njih se izdvaja veliki novac iz budžeta i to nam govori koliko Vlada štedi, tj. ne štedi", poručio je Radulović.

12.18 - Ministar Dušan Vujović negodovao je što je tek posle sat i po vremena rasprave dobio priliku da nešto kaže i obrazloži zašto se Vlada saglasila sa amandmanom o smanjenju budžeta Narodnoj skupštini.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Nemojte da mašete knjigama, ometate me dok govorim", poručio je Vujović poslanicima opozicije i dodao da postoji prostor za razgovor o akcizama na gorivo, a povodom amandmana koji je uložio poslanik Dveri Srđan Nogo.

MINISTAR VUJOVIĆ U SKUPŠTINI DOBIO REČ TEK POSLE SAT I PO: Ne mašite tim knjigama, ometate me

12.11 - U nastavku zasedanja rasprava je vraćena na amandmane na Predlog budžeta za 2017. godinu, a reč je dobio poslanik Dveri Srđan Nogo koji je uložio amandman na predlog o povećanju akciza na gorivo.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ne znam kako će građani to poskupljenje da prežive", zaključio je Nogo.

12.00 - Zbog žestoke rasprave koja je u jednom trenutku pretila da se otme kontroli, određena je pauza u radu Parlamenta u trajanju od 10 minuta.

11.54 - Za reč se javio poslanik SNS Aleksandar Martinović, istakavši odmah da će svesno rizikovati da od predsedavajuće Maje Gojković dobiti opomenu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Samo želim da kažem da se Boško Obradović obraća rečnikom jedne polupismene bitange", poručio je Martinović.

PLJUŠTE UVREDE NA SEDNICI SKUPŠTINE Martinović: Boško Obradović je polupismena bitanga!

Gojkovićeva ga je odmah prekinula i izrekla mu opomenu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.46 - Poslanik SPS Neđo Jovanović naveo je da nema nijednog jedinog razloga da Skupština ne podrži uštede i racionalizaciju.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ako nema argumenata, a očigledno je da ih nema, da se na bilo koji način čini šteta ovoj instituciji ili dovodi u pitanje njeno funkcionisanje, šta je onda problem? SPS će Predlog budžeta svakako podržati", poručio je Jovanović.

11.30 - Po Poslovniku se za reč javila poslanica DS Aleksandra Jerkov, podsetivši da po članu 107. nije dozvoljeno vređanje.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Izuzetno sam uvređena izlaganjem Maje Gojković. Nazvala nas je "malicioznima", a mi sada govorimo o smanjenju budžeta Narodne skupštine, jer na odboru za to nismo imali priliku", navela je Jerkov, a sa njom se u nastavku saglasio i Vojislav Šešelj, dodavši da nikakve udružene koalicije opozicije nema, kao što je zaključio poslanik SNS Aleksandar Martinović.

"Upozorite ovog "klempu" da mi se ne obraća", poručio je Šešelj Martinoviću.

11.25 - Za reč se javila Maja Gojković, kao poslanica SNS, što je naišlo na burne povike iz dela skupštinske sale gde sedi opozicija.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Je l mogu ja ovde da govorim ili nisam poslanik kao i vi", upitala je Gojkovićeva", dodavši da niko ne treba da brine o budžetu Narodne skupštine, jer će "zaposleni dobijati svoje plate".

MAJA GOJKOVIĆ U POSLANIČKOJ KLUPI: Gde su posle 5. oktobra nestale slike iz Skupštine?!

"To je lažna zabrinutost. A niko od vas da pomene da su plate poslanika u Srbiji najniže u Evropi. Niko da prošeta da vidi gde su ukradene slike od 5. oktobra, kakve probleme imamo sa strujom, kako je bio spaljen kabinet u kojem ja sada radim. Dostojanstvo Parlamenta neće biti ugroženo zbog 400 miliona manje, već zbog malicioznosti", poručila je Gojkovićeva.

11.08 - Poslanik Dveri Boško Obradović odgovorio je da je pomenuti amandman o smanjenju skupštinskog budžeta "vrhunac licemerja Vlade Srbije".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"To je priča o uštedama na račun Narodne skupštine, dok u isto vreme Vlada povećava svoj budžet za milijardu i 600 miliona dinara. Ovo je dodatni skandal, jer je taj budžet morao biti tema administrativnog odbora, a niti je bio, niti je poslanicima opozicije data reč. Time udarate na ove sjajne ljude koji rade u Skupštini i ponižavate ovu instituciju. To radite da bi sva politička moć bila prebačena u ruke jednog čoveka - Aleksandra Vučića. Neće Vlada Srbije vladati Skupštinom", oštro je odgvorio Obradović, na šta mu je poslanica SNS Aleksandra Tomić poručila da "je opsednut Aleksandrom Vučićem".

BURNA POLEMIKA NA SEDNICI Obradović: Vučić hoće da vlada Skupštinom! Tomić: Vi ste njime opsednuti!

11.02 - Kako više nije bilo prijavljenih na listi govornika, Skupština je prešla na raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za 2017. godinu.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić u nastavku je obrazložila amandman koji je Vlada Srbije usvojila, a kojim je smanjen budžet Narodne skupštine.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

USVOJEN AMANDMAN: Skupština Srbije sebi smanjuje budžet za 400 miliona dinara

10.55 - Poslanik SNS Miodrag Linta podsetio je na nedavna dešavanja u susednoj Hrvatskoj, kojima se, kako je naveo, "ugrožava život Srba".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Svedoci smo procesa rehabilitacije ustaške ideologije. Doprinos tome daje, nažalost, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Imamo bezborj primera njenog profašističkog ponašanja. Nije osudila ni paljenje srpske zastave u Glini, ni misu vojnog vikara Treće brigade, kao ni ploču u centru Jasenovca sa ustaškim pozdravom. Pitam MSP kada će uputiti naoštriji protest hrvatskoj strani u kojem će tražiti proces suočavanja hrvatske sa svojom prošlošću", naveo je Linta.

OKAČIO FRANJINU SLIKU S PETOKRAKOM I POZVAO FAŠISTE DA JE SKINU: Prozivka zbog table u Jasenovcu

10.50 - Poslanik SRS Vojislav Šešelj osvrnuo se na hapšenje državljana Srbije, među kojima je i general Dikić, nazvavši ga "mafijaškmi planom crnogorskih vlasti".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Prošlo je više od mesec dana od kada je u Crnoj Gori uhapšena grupa srpskih državljana zbog lažnih optužbi za terorizam. Ja raspolažem istim informacijama kao i BIA. Takođe je objavljena lažna informacija da su u tome učestvovala dvojica špijuna. To je zavera protiv Srbije i Rusije", ukazao je Šešelj.

CRNA GORA OBJAVILA IMENA RUSA OSUMNJIČENIH ZA ZAVERU: Tražili i ubistvo Mila Đukanovića!

10.44 - Poslanica pokreta Dosta je bilo Ljupka Mihajlovska osvrnula se na burnu skupštinsku raspravu u utorak, kada je došlo do razmene teških reči između premijera Aleksandra Vučića i opozicije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Pitam premijera zašto vređa opoziciju, ali i predsednicu Parlamenta zašto ga nije opomenula niti opozicionim poslanicima dala priliku da odgovore. Podsećam na najgrublje uvrede koje su nam upućene, da smo lažovi, lopovi... Takođe, zahtevamo izvinjenje zbog uvreda na račun građana Čačka zbog načina na koji akcentuju pojedine reči", rekla je Mihajlovska.

VUČIĆ VS OBRADOVIĆ U SKUPŠTINI: Sevale VARNICE zbog reči BEŽITE i ČAČANSKOG NAGLASKA!

10.39 - Poslanik DS Goran Ćirić pitanje je uputio premijeru Vučiću, osvrnuvši se na nedavnu raspravu o budžetu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Dobili smo saglasnost da ćemo zajedno raditi na nalaženju načina za podsticanje vrednih, uspešnih i talentovanih učenika. Mnogo roditelja u Srbiji je poslalo jutros svoje dete u školu bez doručka. Zato je neophodno obezbediti im obroke i to je moguće učiniti u skladu sa budžetom, ako se skinu sredstva sa subvencija javnih preduzeća. Moramo podići standard učenika", apelovao je Ćirić.

10.33 - Reč je dobio narodni poslanik pokreta Dveri Boško Obradović koji se odmah obratio premijeru Srbije Akesandru Vučiću pitanjem zašto, i posle 3 meseca, nije zakazana nijedna sednica na temu migrantske krize, pritiska stranih službi na temu Kosova, ugroženost bezbednosti građana uvozom GMO proizvoda...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Zatim, pitam ministra policije kako je uhapšen i isporučen Aleksandar Sinđelić, osumnjičen za organizovanje terorističkih napada u Crnoj Gori u izbornoj noći, i šta država čini da zaštiti državljane Srbije", poručio je Obradović, dodavši da je "general Ratko Mladić ostavljen na milost i nemilost Haškom tribunalu", kao i da jedino ministarstvo Slavice Đukić Dejanović ne postoji na Internetu niti je građanima dostupan bilo kakav kontakt putem kog joj se mogu obratiti.

OSUMNJIČENI ZA TERORIZAM NAPUSTIO SPUŽ: Sinđelić na slobodi, čuvaju ga policajci

10.29 - Reč je dobio narodni poslanik SDPS Ivan Bauer koji se osvrnuo na jučerašnji nemili događaj u Šapcu, kada je pas rase staford napao i izujedao učenike u dvorištu jedne osnovne škole, podsetivši na Pravilnik o držanju pasa tzv. opasnih rasa.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

KURIR TV PAŽNJA! UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Staford napao učenike u Šapcu, troje u bolnici

"Ne pozivam na "lov na veštice", ali određene rase pasa u rukama neodgovornih vlasnika mogu postati opasno oružje. Zato pozivvam nadležne na strožu kontrolu i sankcije", apelovao je Bauer.

10.23 - Poslanik PUPS Hadži Milorad Stošić podsetio je Vladu Srbije na poslaničku kancelariju u Nišu kojoj se za pomoć javlja veliki broj građana, pre svega starijih, koji, kako je naveo, odlaskom u penziju postaju zapostavljeni, zaboravljeni, a često i diskriminisani, te ukazao na neophodnost dostojanstva njihovih života.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.18 - Poslanica LSV - Zelena stranka Olena Papuga osvrnula se na troškove osvetljenja Beograda tokom predstojećih praznika, istakavši da problemi sa snabdevanjem strujom postoje širom Srbije, kao što je slučaj sa jednim salašem u blizini fabrike "Jafa" u Crvenki.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Država samo zna da naplati troškove, a kada treba da pomogne ljudima, sve gleda kroz novac. Zato smo i dobili odgovor da bi formiranje trafo-stanice koja bi tim ljudima omogućila struju preskupo", navela je Papugova i dodala pitanje ministru prosvete Mladenu Šarčeviću - šta će biti sa sredstvima za isplatu zaposlenih u studentskim i učeničkim domovima.

10.14 - Za reč se javila poslanica Pokreta socijalista Ana Ćirić, koja je pitala ministra rada Aleksandra Vulina šta će biti učinjeno povodom nekontrolisanog rada domova za starije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Broj inspekcijskih nadzora se znatno povećao, međutim ovaj podatak nam govori i da je veoma veliki broj nelegalnih domova za stare. Bezbednost ljudi mora biti na prvom mestu", istakla je Ćirićeva.

KATANAC NA VRATA: Vulin zatvara ilegalne domove

10.07 - Sednica Narodne skupštine nastavljena je nešto posle 10 časova. Reč je prva dobila poslanica LDP Nataša Mićić koja je upitala ministra finansija Dušana Vujovića i ministarku uprave Anu Brnabić šta će Vlada učiniti povodom problema vodosnabdevanja Užica, istakavši da je vanredna situacija uvedena kako bi se stopirao proces javnih nabavki.

POSTAJE NEPODNOŠLJIVO, BIĆE JOŠ GORE: Polovina Užica od jutros ponovo bez vode!

Predloženim budžetom su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa deficitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Od nedelje do utorka vodila se rasprava o budžetu, a zatim je zakazana za četvrtak, kako bi se sve pripremilo za raspravu o amandmanima, koji su u međuvremenu bili na dnevnom redu nadležnih skupštinskih odbora.

U razmatranju Predloga budžeta u Skupštini učestvovao je i premijer Aleksandar Vučić koji je istakao da je napravljeno čvrsto i stabilno finansiranje i da je ovo najbolje krojen, a realno skrojen budžet.

FAJT U SKUPŠTINI Pinokio, kolači i Švaba tralala! Vučić, Radulović i Obradović!

Sve u svemu, budžet za 2017. godinu najzdraviji je predloženi budžet, koji znači izlazak Srbije iz krize, podvukao je predsednik vlade.

Važno je, kaže, da se nastavi sa disciplinom i da nema bojazni za Srbiju ukoliko svake godine budemo imali rast od tri odsto.

Foto: AP/Darko Vojinović
Foto: AP/Darko Vojinović

"Ssto je novčanik Srbije bolji, to će biti puniji novčanik građana Srbije", istakao je Vučić uz komentar da Srbija sledeće godine neće biti u krizi, iako, kaže, neće biti lako.

On je izrazio zadovoljstvo što su javne finansije zdrave, te primetio da ni on nije očekivao tako dobre rezultate.

Ostaje, kaže, da sada podižemo druge izvore rasta.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Verujem da to možemo, za to nam je potrebna podrška naroda koji treba da zna da preko noći ništa ne biva, ali da smo napravili da javne finansije budu zdrave", rekao je premijer.

Ministar finansija Dušan Vujović je pohvalio dobru želju svih onih koji i kritikama i konstruktivnim predlozima pomažu da se neke stvari urade bolje.

Povodom kritika politike subvencija prema javnim preduzećima, Vujović je rekao da je sve što se danas dešava sa javnim preduzećima posledica garancija tim preduzećim, koje su iz prethodnog perioda, te da moramo da platimo dug pogrešnih poteza u prošlosti.

UVREDE, PROZIVKE, FLASTERI: I danas BURAN DAN u SRPSKOM PARLAMENTU

CIRKUS U SKUPŠTINI Mihajlovićeva o uvredama Šešelja: Govorio kako će me nataći na svoje koplje

OPOZICIJA U SKUPŠTINI: Amandmani SNS najniža vrsta populizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track