NAŠA MAJA SE BAŠ ZAMOTALA: Druge gošće Irana nosile samo maramu, Anđa čak i bretele
Foto: Twitter, UNHCR, Profimedia, Fonet

Preterala

NAŠA MAJA SE BAŠ ZAMOTALA: Druge gošće Irana nosile samo maramu, Anđa čak i bretele

Politika -
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je u službenoj poseti Iranu tokom susreta sa zvaničnicima bila obučena u hidžab, crnu odoru koju nose žene islamskom svetu, podigla je veliku buru u domaćoj javnosti.

Pogrešan savet tima za protokol ili, pak, želja Gojkovićeve da ukaže posebno poštovanje domaćinima, tek njena odluka da odene hidžab dočekana je uglavnom salvom podsmeha, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na zvaničnom sajtu preporučuje samo nošenje marame koja pokriva kosu i odeće dugih rukava i nogavica.

Foto: Printscreen/Twitter
Foto: Printscreen/Twitter

Izuzetak nisu napravile ni visoke svetske predstavnice koje su tokom zvaničnih poseta Iranu nosile samo maramu oko glave.

Tako je krajem jula ove godine u Teheranu boravila visoka predstavnica EU Federika Mogerini, koja je tokom sastanka sa iranskim šefom diplomatije Javadom Zarifom kosu pokrila maramom i bila svedeno obučena, kao što to i nalažu islamski propisi.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

U martu prošle godine gošća ministra Zarifa bila je i Ketrin Ešton, u svojstvu specijalne savetnice EU za pitanje nuklearnih pregovora sa Iranom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I ona je, poput Mogerini, nosila samo maramu oko glave i svečani mantil dugih rukava.

Početkom ove godine Iran je posetila i potpredsednica nemačkog Bundestaga i poslanica Stranke zelenih Klaudija Rot.

Iako su Nemci njen tadašnji nastup ocenjen kao prilično slobodan, s obzirom na to da se sve vreme smejala i šalila sa iranskim zvaničnicima koji su je dočekali, Rot je maramom i dugim rukavima ipak ukazala poštovanje iranskim običajima.

Sa islamskim pravilima bila je upoznata i čuvena novinarka Si En Ena Kristijan Amanpur, koja je Iran prvi put posetila još 1997. godine, ali ni tada nije posegla za radikalnijim prekrivanjem tela.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naprotiv, pored marame oko glave, Amanpur je nosila modernu kožnu jaknu sa nitnama.

Čest gost Irana je i slavna holivudska glumica Anđelina Džoli, koja je od svih navedenih bila još i najslobodnije obučena.

Foto: UNHCR
Foto: UNHCR

Naime, Džolijeva je, uz maramu, obukla letnju haljinicu na bretele koja je sezala tek do kolena.

NEUMOLJIVA ISLAMSKA PRAVILA

Islamski režim je počeo da zahteva od iranskih žena da nose crni veo (hidžab) u javnosti ubrzo nakon što su preuzeli vlast u Iranu 1979. godine.

Trideset godina kasnije, iranska policija i dalje sprovodi oštre mere u vezi sa nošenjem hidžaba da bi se čvrsto održali propisi kada je oblačenje u pitanju.

Iranski liberalni apsolventi pokrenuli su još 2012. godine Fejsbuk peticiju za ukidanje obaveznog hidžaba, pod nazivom "Oslobodimo žene", ali je njihova kampanja ubrzo ugušena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track