PREGOVORI S PRIŠTINOM: Trojni sastanak trajao do kasno u noć!
Foto: Printskrin

Razgovori u Briselu

PREGOVORI S PRIŠTINOM: Trojni sastanak trajao do kasno u noć!

Politika -
Sve tri strane nastoje da svedu šta je do sada urađeno i šta su ključne teme. Prethodno je Mogerini održala bilateralne sastanke sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom
1 / 4 Foto: Tanjug

BRISEL - U Briselu je, posle 10 meseci zastoja, nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Timove, prvi put, predvode predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa. Takođe prvi put, dijalogu posreduje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

01.12 - Razgovori u Briselu još traju. Kako se očekuje, učesnici sastanka obratiće se novinarima ujutru. Teme su primena Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština, smena Aleksandra Jablanovića i kosovski ilegalni migranti.

22.00 - Počeo trojni sastanak u Briselu. Trenutno sve tri strane nastoje da svedu šta je do sada urađeno i šta su ključne teme. Prethodno je Mogerini održala bilateralne sastanke sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

21.15 - U okviru dijaloga razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ZSO, što je za srpsku stranu najvažnije, ali i smena Aleksandra Jablanovića i pitanju kosovskih ilegalnih migranata, rekao je Dačić. On je, takođe, naglasio da su on i premijer Aleksandar Vučić ukazali visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini da je ovaj razgovor počeo kao statusno neutralan.„Razgovor je počeo kao statusno neutralan i što se nas tiče kao takav će se i završiti“, naglasio je Dačić.

19.55 - Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da se na početku dijaloga već vidi da će ovo biti duga noć u kojoj će se razgovarati o konkretnim temama. Đurić je rekao da se delegacija Beograda bori da na dnevnom redu budu pitanja Zajednice Srpskih Opština i imovine, kao i pitanje Srba u institucijama. Prema njegovim rečima, u Briselu se vodi "žestoka borba za svaku zapetu".

19.20 - Federika Mogerini se sastala sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

18.50 - Razgovori u Briselu počeli sastankom Federike Mogerini sa Isom Mustafom.

18.35 - Nadam se da će večerašnji sastanak biti zaključen pozitivnom ocenom, rekla je Federika Mogerini uoči dijaloga.

18.15 - Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa evropskim komesarom za susedstvo i političku proširenja Johanesom Hanom uoči dijaloga Beograda i Prištine. Vučić i Han su se složili da su nedavne nesuglasice na relaciji Beograd - Brisel izglađene.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini najavila je u Briselu nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom kosovske vlade Isom Mustafom.

"Nadam se da će večerašnji sastanak biti zaključen pozitivnom ocenom", rekla je Mogerini koja je istakla da će prvi sastanak Vučića i Mustafe biti veoma važan, dodajući u obraćanju novinarima da je EU uspešno posredovala u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih godina.

Ona je izrazila uverenje da će uz njeno posredovanje dijalog i ubuduće biti uspešan. Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je uoči večerašnje runde dijaloga da EU pre svega očekuje napredak u primeni Briselskog sporazuma.

"Za nas je najvažnije da se sporazum primeni", rekla je Kocijnčič novinarima u Briselu, podsećajući da će ovo biti prvi susret predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track