NATAŠA KANDIĆ TVRDI: Presuda Šešelju teško može da se održi!
Foto: FoNet

Reakcija na odluku Haga

NATAŠA KANDIĆ TVRDI: Presuda Šešelju teško može da se održi!

Politika -
Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je oslobađajuća presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom iznenađujuća.

Ona je istakla i da takva presuda teško može da se održi u žalbenom postupku.

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrđenim činjenicama... Presuda teško da može da se održi jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj", rekla je Nataša Kandić.

Ona je rekla da se očekivalo da Šešelj bude oslobođen po osnovu optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudija Žan Klod Antoneti predlagao još 2011. godine, u svrhu celishodnosti daljeg vođenja postupka.

"Neka obrazloženja (oslobađajuće presude) protiveče zdravom razumu, poput onog da je govor Šešelja u Skupštini Srbije da neće ubijati Hrvate već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide šta će, samo političko mišljenje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Šešelju posledica je i "blagonaklonog odnosa sudije Antonetija". Haški tribunal oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci, da Šešelj "nije kriv" ni po jednoj tački optužnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track