NAZARBAJEV: Srbija je važan partner Kazahstana u Evropi
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kazahstanski predsednik u poseti Srbiji

NAZARBAJEV: Srbija je važan partner Kazahstana u Evropi

Politika -

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je danas u Beogradu da je Srbija važan partner Kazahstana u Evropi, ali da trgovinski i ekonomski odnosi ne odgovaraju mogućnostima dve zemlje.

Nazarbajev koji je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je na konferenciji za novinare s predsednikom Tomislavom Nikolićem da je Srbija "važan i perspektivan partner Kazahstana u Evropi", da je potencijal za međusobnu saradnju veliki, i da su razgovarali kako da se olakša trgovinska i ekonomska saradnja uopšte.

"Danas su nažalost trgovinski odnosi i ekonomska saradnja na niskom nivou i ne odgovaraju mogućnostima naših država", rekao je ;Nazarbajev i dodao da se uverio da postoji veliki potencijal za jačanje političkih, ekonomskih i kluturnih onosa.

Nazarbajev je izjavio da će njegova zemlja, kao članica Evroazijske ekonomske unije, podržati uspostavljanje zone slobodne trgovine sa Srbijom.

"Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije. Znamo da Srbija želu da uspostavi zonu slobodne trgovine i Kazahstan će kao član te unije, to podržavati", rekao je Nazarbajev.

Nazarbajev je rekao da su lideri zemalja te unije u maju ove godine u Astani doneli odluku o početku pregovora o unifikaciji trgovinskog režima izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije, da bi se uspostavila zona slobodne trgovine.

On je rekao da danas potpisani sporazumi omogućavaju bolju saradnju i uspostavljanje direktnih kontakata.

Foto. Rade Prelić

Nazarbajev je rekao da u Kazahstanu posluje 15 kompanija sa srpskim kapitalom, i dodao da ta zemlja računa na dolazak novih srpskih kompanija s naprednim iskustvom i tehnologijom, posebno radi izgradnje infrastrukture koja obuhvata i železnicu duž novog "Puta svile".

Tokom razgovora dve delegacije u Beogradu definisani su prioritetni pravci saradnje dve zemlje, pre svega u industriji, gradjevinarstvu, poljoprivredi, saobraćaju, tranzitu, medicini, turizmu, malom i srednjem biznisu.

Povodom otvaranja izložbe EXPO 2017 u junu sledeće godine u Astani, čija je tema energetika, Nazarbajev je pozvao Srbiju da otvori svoje paviljone, a presdednika Srbije da dodje kao počasni gost.

Nazarbajev i Nikolić su razgovarali i o saradnji na međunarodnoj sceni, i dogovrili se "o tesnoj saradnji u okviru aktivnosti Kazahstana kao nestalnog člana Saveta bezbednosti UN 2017. i 2018", rekao je kazahstanski predsednik.

Nazarbajev je zahvalio za postavljanje biste kazahstanskog pesnika i filozofa Žambila Žabajeva, koja će danas biti otkrivena u Novom Beogradu, rekavši da to pokazuje poštovanje sprskog naroda prema kulturi njegove zemlje i doprinosi jačanju prijateljstva dva naroda.

"Ništa zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelj u daljini, oni stvaraju geografske širine i geografske dužine", citirao je ;Nazarbajev jednu izreku.

Nazarbajev je rekao da je njegova delegacija zadovoljna rezultatima pregovora sa srpskim zvaničnicima koji su pokazali "opštu težnju za širenjem saradnje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja