NEĆE IMATI ŠANSE ZA UN: U Prištini zakazani protesti protiv izbora Vuka Jeremića
Foto: Fonet

Ne odgovara im

NEĆE IMATI ŠANSE ZA UN: U Prištini zakazani protesti protiv izbora Vuka Jeremića

Politika -

PRIŠTINA - Dva odvojena protestna okupljanja zakazana su u Prištini protiv kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, uz obraloženje da bi, ukoliko bi on nasledio Ban Ki Muna na toj funkciji, prijem Kosova u UN bio blokiran narednih 10 godina.

Prvi protest će se održati u subotu 27. avgusta, pred najnovije glasanje o kandidatima za šefa UN koje je zakazano za ponedeljak 29. avgust, i organizuju ga politički aktivisti, uz podršku stranaka.

Organizator tog protesta Jeta Beriša je izjavila portalu Balkan insajt da smatra da je Jeremić najveći antialbanski političar i da ako on postane generalni sekretar UN Kosovo neće moći da postane članica svetske organizacije.

Ona je ocenila da Jeremić ima šanse da bude izabran na mesto šefa UN na kome bi mogao da ostane 10 godina.Balkan insajt podseća i da je ranije ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izajvio da je Jeremić lobirao protiv međunarodnog priznanja Kosova i suprotstavljao se američkoj i politici EU o Kosovu.

Ocenio je i da je Jeremić "najmanje odgovarajući kandidat" za generalnog sekretara UN i da nema "miroljubivi karakter" kakav bi osoba na toj funkciji trebalo da ima.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Drugi protest su, prema pisanju prištinskih medija, najavile organizacije žena sa Kosova za subotu 3. septembar i za njega imaju podršku organizacija majki i žena žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Organizacije Feminizam, Vomen, Savez žena Kosova i Majke su saopštile da su dobile podršku organizacije Majke Srebrenice i Žepe koje su poslale protestno pismo svim članicama Saveta bezbednosti zbog kandidature Jeremića.

U saopštenju, koje prenose prištinski mediji, se ocenjuje da će Kosovo izgubiti mogućnost da postane članica UN ako Jeremić bude postavljen na mesto generalnog sekretara UN.

"Za dobrobit svih mučenika, zarad svih albanskih majki obučenih u crno, svih silovanih devojaka i žena i zbog svih kosovskih porodica koje još nisu pronašle ostatke rodbine nestale tokom rata pozivamo vas na masovni protest u subotu, 3. septembra, 2016. godine", kaže se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track