NECENZURISANI IZVEŠTAJ KORAĆEVE KOMISIJE Neverovatni propusti u obezbeđenju premijera Zorana Đinđića
Foto: Printscreen

Proglašen državnom tajnom

NECENZURISANI IZVEŠTAJ KORAĆEVE KOMISIJE Neverovatni propusti u obezbeđenju premijera Zorana Đinđića

Politika -

Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, odlukom Vlade Srbije osnovana je Državna komisija za ispitivanje sistema obezbeđenja predsednika Vlade Zorana Đinđića. Na čelo ove komisije imenovan je Žarko Korać i ona je 13. avgusta 2003. godine podnela svoj izveštaj koji je tada proglašen državnom tajnom.

U njemu su konstatovane brojne nepravilnosti i propusti, koji su čak i za običnog laika neshvatljivi. U izveštaju stoji da je jula 2002. godine donet akt pod nazivom "Plan mera bezbednosne zaštite predsednika Vlade dr Zorana Đinđića, čime je ispunjena obaveza iz pomenutog uputstva, ali primerak koji je dobila Komisija je neautorizovan, odnosno na sebi ne poseduje elemente na osnovu kojih bi komisija mogla da utvrdi da je dokument autentičan."

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

Takođe, svi pripadnici obezbeđenja izjavili su pred komisijom da nikada nisu dobili procenu ugroženosti premijera. Jedino je u novembru 2002. godine zamenik ministra Nenad Milić usmeno upozorio da je potrebno preuzimanje pojačanih mera zaštite Đinđića i članova njegove porodice zbog pretnji koje su dolazile od strane pripadnika Makine grupe. I tada je zaista pojačano neposredno fizičko obezbeđenje i obezbeđenje rezidencije. Ove mere su opet usmeno ukinute početkom 2003. godine. Neverovatno zvuči i dopis BKIA upućen komisiji, u kome stoji da BIA od 21. februara 2003. (pokušaj atentata kod Limesa) do 11. marta 2003. godine nije dostavljala predsedniku Vlade dnevne izveštaje i druge vrste informacija u pisanom obliku koji bi se odnosili na moguću konkretnu ugroženost njegove bezbednosti, s obzirom na to da podatke o njegovoj ugroženosti nisu imali.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U izveštaju se takođe konstatuje da su u dva navrata dolazili stručnjaci iz Nemačke koji su procenjivali ugroženost Zorana Đinđića, ali o tome ne postoji nikakav trag niti procena.

DUŠAN MIHAJLOVIĆ: Nisam rekao sve o ubistvu Đinđića! Znaćete istinu za 50 godina

Posebna priča jeste obezbeđenje same zgrade. Septembra 2001. izrađen je plan tehničkog sistema zaštite objekta Vlade Republike Srbije. Do tada su postojale samo tri fiksne kamere, koje su pokrivale samo tri osnovna ulaza u zgradu. Projekat je predviđao postavljanje više fiksnih kamera u i oko objekta, ali ne i park prema Gepratovoj ulici.

BIVŠI ŠEF UKP OTKRIO: Papire o Sablji i Šariću čuvam na 7 TAJNIH lokacija! Ako mi se nešto desi...

EKSKLUZIVNO! TAJNE BELEŠKE ŠEFA DB: Đinđića hteli da zakolju!

(Ekspres)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track