NENAD POPOVIĆ SNP: Podržavamo inicijativu Dume za dijalog o bezbednosti
Foto: Dragana Udovičić

Postavljanje raketnog štita u Evropi

NENAD POPOVIĆ SNP: Podržavamo inicijativu Dume za dijalog o bezbednosti

Politika -

BEOGRAD - Srpska narodna partija podržala je poziv ruske Dume za pokretanje direktnog dijaloga o bezbednosnoj situaciji u Evropi, koja je, kako navodi ta stranka, destabilizovana postavljanjem raketnih štitova NATO u istočnoj Evropi i proširenjem NATO na teritoriji Balkana.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, usvojio je juče, jednoglasno, izjavu u kojoj se apeluje na parlamentarne skupštine NATO, OEBS i parlamente balkanskih zemalja, uključujući i Srbiju, da se intenzivira dijalog povodom opasnosti koju predstavlja razmeštanje američkih raketnih sistema u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, prenosi Tass.

Predsednik SNP Nenad Popović smatra da je to poruka za sve evropske poslanike da pokažu jedinstveni karakter u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi i ne dozvole otvaranje novih sukoba koje, kako kaže, na evropskom kontinentu podstiče dominantno vanevropska vojna alijansa - NATO.

Popović je ponovio da se njegova stranka oštro protivi članstvu Srbije u NATO.

U SNP smatraju da dalje širenje NATO na Balkanu ne doprinosi jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu."Naprotiv, takvo delovanje NATO pakta vodi ka podizanju napetosti i podgrevanju 'hladnoratovske' atmosfere, koja sve građane Evrope pretvara u taoce agresivne i ekspanzionističke politike NATO alijanse", rekao je Popović u intervjuu za Tass.

Prema njegovim rečima, SNP smatra da je neophodno izbeći opasne posledice širenja NATO pakta na region Balkana, i pozdravlja zajedničku inicijativu političkih partija u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, da se formira zona neutralnih, suverenih država, koje će same odlučivati o ključnim državnim i nacionalnim interesima.

Popović kaže da je SNP zabrinuta zbog raspoređivanja NATO sistema protivraketne odbrane u Poljskoj i Rumuniji, budući da su to, kako kaže, sistemi dvostruke namene, koji mogu da se koriste i u ofanzivne svrhe protiv Ruske Federacije.

"Istovremeno, zabrinuti smo zbog raspoređivanja dodatnih stalno stacioniranih borbenih snaga NATO u Poljskoj i baltičkim zemljama, jer je očigledno da ovakva politika NATO ne doprinosi jačanju bezbednosti, već iskljucivo vodi u nove sukobe i podele u Evropi", zaključio je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track