NEPRINCIPIJELNI SAVEZI: Cenzus stranke ruše SNS preko Ružićevog tasta
Foto: Dado Đilas

Opozicija se dogovara

NEPRINCIPIJELNI SAVEZI: Cenzus stranke ruše SNS preko Ružićevog tasta

Politika -

Pajtić, Sanda, Tadić, Jovanović i Radulović udružuju se gde im matematika dozvoljava, pa tako mogu da preuzmu Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilulu, Zvezdaru, Barajevo...

BEOGRAD - Stranke koje su se već u izbornoj noći naprasno ujedinile u borbi za cenzus nameravaju da saradnju prodube i u pravljenju većine u lokalnim samoupravama.Kako Kurir saznaje, lideri DS, DSS, Dveri, SDS, LDP i pokreta Dosta je bilo Bojan Pajtić, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović, Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Saša Radulović dali su instrukcije svojim lokalnim odborima da sklapaju saveze s partijama iz ove skupine gde god raspodela mandata omogućava da se SNS otera u opoziciju.Ne biraju sredstvaNajveći prostor da se naprednjaci pobede matematikom stvorio se pre svega u nekoliko beogradskih opština, gde se, prema našim saznanjima, već uveliko pregovara o „antinaprednjačkim“ koalicijama.- Bukvalno svi pregovaraju i svakakve koalicije su moguće. DS na Starom gradu ima najpovoljniju situaciju jer će imati 20 odbornika, a SNS 14. Izvesno je da će većinu praviti s koalicijom DSS-Dveri, SPS i LDP, baš kao i u prošlom mandatu. Za odbranu Zvezdare većina se traži čak i sa radikalima i tu postoje veće šanse da se uspe u borbi „svi protiv SNS“ - objašnjava naš izvor blizak ovim strankama.Vračar će očigledno biti najveći izazov i za DS, koji ima 17, i za SNS koji ima 16 odbornika.- Najteže se pregovara sa predstavnicima DJB jer su oni potpuno novi ljudi u politici i na Vračaru smo doživeli apsurdnu situaciju. Kada smo seli za sto da pregovaramo, kandidati DJB su se tada upoznali jedni s drugima jer su imena s njihove liste promenjena neposredno pred predaju. Panika je velika i u SNS, koji istovremeno pregovara i skuplja odbornike za svoju većinu. Na Savskom vencu je povoljnija situacija jer DS većinu može praviti sa DJB i koalicijom DSS-Dveri - priča naš izvor.Demokratama je „pakovanje“ vlasti na Paliluli ostalo još samo kao teoretska mogućnost, i to zbog toga što naprednjacima nedostaje jadan odbornik za većinu, a za to se moraju obratiti socijalistima, koje vodi Ljubiša Đurović, tast Branka Ružića, koga bije glas da predvodi struju u SPS koja je protiv koalicije sa SNS.

Vrbuju i Šapića

Ostali potencijalni partneri naprednjacima mogu biti samo DS, DJB, SRS ili DSS-Dveri. S druge strane, udružene po ključu svojih centrala, ove stranke mogu jedva nategnuti većinu samo udruženi sa SPS.Matematički gledano, i u Barajevu postoji mogućnost da se naprednjacima preotme vlast, ali je za to potrebno da se udruži čak šest lista koje su uz ubedljiv SNS ušle u lokalni parlament. Sastav vladajuće većine u opštini Novi Beograd isključivo zavisi od Aleksandra Šapića, koji kao pobednik bira da li će mu partneri biti naprednjaci, DJB, DS ili SRS.

Idu i na SrbijuOPOZICIONI ŠABAC VEĆ UPAKOVANŠabac je jedini grad koji je opozicija uspela da „sačuva“, i to uprkos trijumfu naprednjaka. Koalicioni sporazum juče su potpisali drugoplasirana lista Zajedno za Srbiju-DS-SPO-Inicijativa Selo-grad i trećeplasirana lokalna lista Pobeda za Šabac, čime je SNS u tom gradu ponovo poslat u opoziciju. Rezultati opozicije u ostalim lokalnim samoupravama nisu ostavili gotovo nimalo prostora da se ovakvim udruživanjem umanji dominacija naprednjaka i na ovom nivou vlasti. Izuzetak je Paraćin, u kojem će DS najverovatnije sačuvati vlast.

Milan NikolićKOALICIJE SASTAVLJA ZAKON NUŽDEPolitički analitičar Milan Nikolić objašnjava da na lokalu odlučuje zakon nužde i da je ovakva strategija takozvanih cenzus-stranaka potpuno pragmatična.- Republički nivo partije diktira ponašanje lokalnog nivoa i to nije ništa novo u ovoj situaciji koju pominjete. Na lokalu posebno važi taj zakon nužde. Staro pravilo u politici je da se nikad ne govori nikad. Smešno je i glupo kada partijske centrale svojim lokalnim odborima izdaju direktive s kim ne smeju da prave saveze. Kada nužda natera, onda se na lokalnom nivou prave i neprincipijelne koalicije, dakle savezi koji su na prvu loptu nezamislivi na republičkom nivou - objašnjava Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja