NIJE PO VOLJI VLASTI: Saudijska Arabija neće Muhameda Jusufspahića
Foto: Beta

Srbija još nema ambasadora u Rijadu

NIJE PO VOLJI VLASTI: Saudijska Arabija neće Muhameda Jusufspahića

Politika -

Odlazeći muftija imenovan za novog šefa diplomatskog predstavništva još u novembru prošle godine, ali je i dalje u Beogradu

Odlazeći muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić još nije otišao na dužnost ambasadora Srbije u Saudijskoj Arabiji iako je 16. novembra prošle godine predsednik Srbije potpisao ukaz o njegovom imenovanju.Kako saznajemo, on nije dobio odobrenje saudijskih vlasti kako bi postao ambasador i obavljao tu funkciju u Rijadu.Izvor Kurira blizak vrhu naše diplomatije otkriva da Jusufspahić kao rešenje nije po volji vlasti u Rijadu.- Oni su tražili da im pošaljemo karijernog diplomatu ili čoveka koji se dobro razume u to, ali i da bude svetovno lice, a ne verski poglavar. Zato još nije ni otišao na dužnost, iako je, na primer, Slobodan Marinković, za koga je Nikolić potpisao ukaz istog dana kad i Jusufspahiću, već na dužnosti ambasadora u Indoneziji - objašnjava.Inače, za to vreme, Muhamed Jusufspahić se i dalje pojavljuje u javnosti u odori verskog poglavara. U takvom izdanju se pojavio i nedavno na prijemu u Ambasadi Velike Britanije, povodom rođendana kraljice Elizabete. Zanimljivo je i da u međuvremenu nije imenovan novi ambasador, već Srbija, kako stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, u Rijadu ima samo otpravnika poslova Mladena Mijovića.Jusufspahić je potvrdio da još nije postao ambasador, ali nije želeo da objasni razloge zbog kojih još nije otputovao na dužnost u Rijad.- Ja sam hodža i u skladu s tim se oblačim. Još uvek nisam stupio na dužnost, a ne znam u čemu je problem kako dolazim na prijeme. Na primer, profesor na fakultetu će uvek biti profesor, pa i kad stupi na ambasadorsko mesto. On je huča. A kada oduzmete slovo „h“, ostaje uča, što znači učitelj. Eto tako da vam objasnim. Molim vas, Ramazan je, prekidate me u molitvi. Nemojte to da čačkate - kaže on.

Saradnja sa SaudijcimaDIPLOMATSKI ODNOSI OD 2013.Istorija diplomatskih odnosa Srbije i Saudijske Arabije prilično je kratka. Stalni predstavnici Srbije i Saudijske Arabije pri Ujedinjenim nacijama, ambasadori Feodor Starčević i Abdulah el Moualimi, potpisali su u aprilu 2013. u Njujorku protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track