NIKOLIĆ NEĆE NA INAUGURACIJU: Ne idem kod Kolinde, Sretenje mi je važnije!
Foto: Fonet

Razmislio bi da je drugog dana

NIKOLIĆ NEĆE NA INAUGURACIJU: Ne idem kod Kolinde, Sretenje mi je važnije!

Politika -
Ne pokazujem ni snagu ni junaštvo što sada, evo, vama kažem da 15. februara neću biti u Zagrebu. Nemam dilemu da je 16. ili 14, ali 15. februar je Dan državnosti Srbije, istakao je predsednik

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da 15. februara neće biti u Zagrebu na inauguraciji predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, jer se toga dana obeležava Dan državnosti Srbije. Nikolić je u intervjuu za Novi magazin izjavio da bi razmislio da li da ide na inauguraciju da je nekog drugog dana.

"Ne pokazujem ni snagu ni junaštvo što sada, evo, vama kažem da 15. februara neću biti u Zagrebu. Nemam dilemu da je 16. ili 14, ali 15. februar je Dan državnosti Srbije", kazao je Nikolić. On je kazao da na Dan državnosti Srbije polaže venac na Grob neznanom junaku na Avali, da otkriva bistu Sokolov pogled na Domu Vojske, kao i da tog dana deli odlikovanja zaslužnim građanima Srbije i prisustvuje prijemu povodom tog državnog praznika.

"Svakako ne bih mogao da idem u Zagreb, ali razmislio bih da li idem ukoliko bi to bilo nekog drugog dana", kazao je Nikolić i dodao da želi dobre odnose Srbije i Hrvatske.

"Ne bih se osvrtao na packe, nepristojnosti, vulgarnosti, drskosti koje su stizale iz Hrvatske od različitih ljudi ili ostale bez osude državnog vrha. Da se osvrćem trebalo bi da prestanem da razgovaram sa Hrvatima, ali nije to interes srpskog i hrvatskog naroda i to treba da shvati i novi predsednik Hrvatske", naveo je Nikolić. On je kazao da je svojevremeno "bio dobar domaćin predsedniku Josipoviću" i da očekuje da dobije poziv da poseti Hrvatsku.

"Ako nastavimo sa ratovima, a rat u Hrvatskoj se vodi i danas, teško možemo da se pomirimo. Kod nas je drugačije, Srbija se oslobodila ratova iako je primila mnogo prognanih, mnogo onih kojima je tamo neko izginuo. Posao i Vlade i predsednika je da ne postoji više stereotip o Srbiji, da Srbiju gledaju kroz ono što radimo", rekao je predsednik Srbije. Na pitanje šta očekuje posle presude Međunarodnog suda pravde da tokom rata u Hrvatskoj nijedna strana nije počinila genocid, Nikolić je rekao da je "sud odlučio kako je odlučio".

"Sud je odlučio da je isto braniti svoju zemlju ili proterati ljude, to nije genocid, iako tamo više ne živi ni srpsko kuče. Ali, kako je odlučio tako mora da se poštuje. Mi smo otvoreni za saradnju", rekao je Nikolić. On je rekao da Međunarodni sud donosi "odluke kako hoće, jer iznad njih nema nikog više".

"Što, bolje je odlučio za Kosovo? Hoće li ikada, ako su u sporu dve približno snažne države, stati na jednu stranu? Hoće li ikada mala država da se usudi da tuži veliku? Neće. Međunarodni sud pravde ima neke svoje principe, imaju lepe uniforme, svečanu salu, donose odluke kako hoće, iznad njih nema nikog više", rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track