Nikolić primio Johanesa Hana
Foto: Tanjug Dragan Stankovic

Komesar EU u Beogradu

Nikolić primio Johanesa Hana

Politika -
Ovo je njegova druga poseta Srbiji u svojstvu komesara EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju. Sastaće se i sa premijerom Vučićem, ministrima Stefanovićem, Selakovićem i Jadrankom Joksimović

BEOGRAD - Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johanes Han doputovao je u Beograd, a na početku posete primio ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.Han je došao u Beograd s ciljem da podrži proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji i razgovara o mogućnosti otvaranja prvih poglavlja.

Ovo je njegova druga poseta Srbiji u svojstvu komesara EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju.On će se sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a o pregovorima i fokusu na vladavinu prava u okviru poglavlja 23 i 24 razgovaće sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Han će se sastati sa ombudsmanom Sašom Jankovićem i predstavnicima civilnog društva i razgovarati o istim temama.

Komesar će održati uvodni govor na konferenciji Saveta stranih investitora i razgovaraće o ekonomskim i strukturnim reformama i infrastrukturnom povezivanju sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ministrom privrede Željkom Sertićem na sastanku Nacionalnog odbora za investicije.Takođe će se susresti sa čelnicima opozicije Bojanom Pajtićem i Borisom Tadićem.Komesar Han će posvedočiti o solidarnosti EU posetom Obrenovcu gde se meštani još oporavljaju od prošlogodišnjih poplava uz finansijsku pomoć EU.

Han će učestvovati i u manifestacijama koje u Beogradu i Obrenovcu organizuje Delegacija EU u Srbiji povodom 9. maja, Dana Evrope.Komesar je juče u Briselu poručio da EU želi da integriše ceo Zapadni Balkan i izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.U intervjuu za "Politiku" on je rekao da Srbija može da računa na njegovu podršku da pomogne članicama EU u postizanju neophodne jednoglasnosti."Ali da bi se to postiglo, ona mora da održi svoje napore u sprovođenju reformi i da ostane posvećena dijalogu sa Kosovom. Jasan napredak na oba fronta daće mi najbolje argumente koje mogu iskoristiti da ubedim naše države članice, rekao je Han.On je ukazao da se ne sme zaboraviti da su za pregovarački okvir u pregovorima i pristupanju Srbije prioritetna poglavlja 23, 24 i 35.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track