Nikolić: Srpske kompanije spremne za nastup u Africi
Foto: Tanjug Srđan Ilić

Delegacija Afričke unije u Beogradu

Nikolić: Srpske kompanije spremne za nastup u Africi

Politika -
Decenijsko prijateljstvo, iskovano u najtežim godinama borbe za nezavisnost i slobodu afričkih naroda, garant je da će naši zajednički poslovni projekti uroditi plodom i doneti napredak i za Srbiju i za Afriku, rekao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Srpske kompanije su potpuno spremne za nastup na afričkom tržištu, rekao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić tokom današnjeg susreta sa Nkosazane Dlamini Zumom, predsedavajućom Komisije Afričke unije, i podsetio da je privreda Srbije nekada bila značajno zastupljena u Africi, pre svega preko građevinske kooperative.

"Srpske kompanije su potpuno spremne za nastup na afričkom tržištu, a decenijsko prijateljstvo, iskovano u najtežim godinama borbe za nezavisnost i slobodu afričkih naroda, garant je da će naši zajednički poslovni projekti uroditi plodom i doneti napredak i za Srbiju i za Afriku", rekao je Nikolić.

On je istakao da danas, kada afričke zemlje pokazuju interes za izgradnju moderne infrastrukture kako bi obezbedile nesmetan protok ljudi i robe, ponovo se ukazuje šansa da srpska preduzeća pokažu da su apsolutno konkurentna na afričkom tržištu i da opet zauzmu mesto koje im je nekada pripadalo. Gospođa Zuma je istakla da je prijateljstvo koje veže Srbiju i afričke narode izuzetno jako, jer vuče korene iz vremena koja su za Afriku bila odlučujuća i, samim tim, jako teška.

Osnovni cilj kome afričke države teže jeste obezbeđivanje bolje budućnosti za sve građane, a pogotovo za mlade ljude, kojima treba priuštiti vrhunsko školovanje i dobre poslove. Da bi se to postiglo, potrebna je modernizacija afričke privrede, potrebno je reformisati ekonomiju, sprovesti industrijalizaciju i izgraditi modernu infrastrukturu, pa je zato Africi jako važna podrška koju dobija od tradicionalnih prijatelja kao što je Srbija. Predsednik Nikolić zahvalio je svojoj gošći na principijelnom stavu Afričke Unije u vezi očuvanja teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Veliko interesovanje Afričke unije za srpski agrar

Afrička unija je ainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti poljoprivrede - tehnologiju i znanje, a u narednom periodu očekuje se definisanje konkretnih projekata, saopšteno je danas sa sastanka ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević Bošković i predsedavajuće Komisije Afričke unije Nkosazane Diamini Zume.

Bogosavljević Bošković izrazila je zadovoljstvo zbog posete delegacije Afričke unije našoj zemlji, kao i potpisanog Memoranduma o saradnji u ekonomskoj oblasti koji otvara vrata tešnjoj i boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede. "Sa Zumom sam razgovarala sam o mogućnostima za unapređenje saradnje. Oni u Srbiji vide velike mogućnosti za transfer i tehnologija i znanja, kao i razmenu iskustava“, rekla je ministarka i dodala da očekuje u narednom periodu definisanje konkretnih projekata. Zuma je ovom prilikom iskazala zahvalnost na tradicionalnom gostoprimstvu, i istakla da je Afrika imala sjajne odnose istinskog prijateljstva i solidarnosti sa Jugoslavijom, ali i Srbijom, koja je naslednica SFRJ, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ona je istakla da su posebno zainteresovani za saradnju u oblasti poljoprivrede koja predstavlja najveći potencijal Afričkog kontinenta i gde se poljoprivredom najviše bave žene. Zuma je naglasila da postoji mogućnost unapređenja afričke proizvodnje kroz obostranu razmenu iskustava, modernizaciju proizvodnje i naučno istraživački rad. Afrička unija (AU) je međunarodna organizacija čije su članice 54 afričke države, odnosno sve afričke države osim Kraljevine Maroka. Osnovana je 9. jula 2002. godine, kao naslednik Organizacije Afričkog jedinstva (OAJ). Najznačajnije odluke vezane za AU donosi Skupština Afričke unije. Sastanak šefova država i vlada zemalja članica održava se dva puta godišnje. Takođe, AU ima i svoju komisiju, čije se sedište nalazi u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track