NIKOLIĆEV UDAR NA VUČIĆEVE MINISTRE: Niste moj nivo, ko ste vi da govorite o meni!
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Srbije ponovo opleo po kabinetu Aleksandra Vučića

NIKOLIĆEV UDAR NA VUČIĆEVE MINISTRE: Niste moj nivo, ko ste vi da govorite o meni!

Politika -
Šef države poručio da premijer nije dobro odabrao svoj tim jer većina ne radi ništa, osim što se samoreklamira. Zorana Mihajlović: Volela bih da naš predsednik pokaže barem delić energije koju ima Vlada

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić praktično je postrojavao ministre u Vladi Aleksandra Vučića, držeći im lekciju da nemaju pravo da se bave njegovim likom i delom jer nisu njegov nivo!

- Nemate vi mene šta da komentarišete, niste moj nivo - kazao je šef države ministrima u Nemanjinoj 11 na sednici kojoj je prisustvovao 12. decembra, što je sam priznao u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi.Osim tog priznanja, Nikolić je ocenio da je premijer Vučić mogao da napravi bolji izbor ministara.- Možda je mogao (premijer Vučić, prim. aut.) da sastavi bolju Vladu, ali to je već bio njegov izbor i zato on mora mnogo više da radi pošto pojedinci koriste funkciju za političku promociju, a mnogo manje za rad u svojim ministarstvima - rekao je Nikolić.Prozivka za NISPotpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je čudi Nikolićeva kritika, budući da predsednik inače govori da podržava Vladu.- Na kraju imamo prilike da vidimo njegov kabinet koji najmanje, čini se, radi u njegovu korist. Vlada je vredna, marljiva, radi dan i noć, i ja sam ponosna na to što sam deo nje. Ova vlada ima energiju. Volela bih da naš predsednik pokaže barem delić energije koji ima Vlada - uzvratila je Mihajlovićeva. Nikolić je, između ostalog, rekao i da Rusi ovde neće da ulažu jer neki traže preispitivanje privatizacije NIS. Time je još jednom pecnuo premijera Vučića, koji je sredinom avgusta izjavio da bi bilo odlično kad bi mogla da se napravi revizija ugovora o prodaji NIS.

Postrojavao ministre...Nikolić na sednici Vlade
Postrojavao ministre...Nikolić na sednici Vlade

Ovo nije prvi put da Nikolić ovakvim istupima, prema oceni analitičara, direktno udara na Vučićev kabinet.- Nikolić je nezadovoljan svojim statusom, nema mnogo moći i uticaja, oseća se marginalizovano na političkoj sceni. Ponaša se kao uvređena mlada i iz tako shvaćene sopstvene nemoći nastupa potcenjivački prema ministrima. To je smešno, svi su podložni kritici, a on kao predsednik države može sam da se brani - kaže analitičar Branko Radun.Vukadinović: Dvosmislena izjava

Ðorđe Vukadinović iz NSPM smatra izjavu predsednika dvosmislenom:- Ona se može shvatiti lično i onda je to, naravno, neprimereno od Nikolića. Međutim, ako se njegove reči shvate formalno, odnosno u smislu funkcije, onda je Nikolić na neki način u pravu jer je ovde reč o ministrima iz većine i stranke iz koje dolazi i predsednik. Nije uobičajeno da, na primer, ministri iz redova socijalista u Francuskoj kritikuju poteze predsednika Olanda, koji je i sam socijalista.U kabinetu predsednika Srbije juče nisu želeli da govore o Nikolićevom nastupu.

Tomislav NikolićSTANISLAVA, SLIKAJ MI CIPELENikolić se, po ustaljenom običaju, žalio i na to što mediji izveštavaju o njegovom liku i delu, kao i o radu fondacije njegove supruge Dragice Nikolić. Tako mu je zasmetalo što su novinari uočili da nosi skupe cipele, te je rešio da ih demantuje tako što je svojoj savetnici za medije Stanislavi Pak rekao: „Stanislava, slikaj mi cipele i pošalji im fotografiju.“ Prema njegovim rečima, na tim fotografijama se jasno videlo da njegove cipele koštaju 120 evra.

Sukob i zbog Biroa za koordinaciju službi bezbednosti TOMA „BRINE“ DA VUČIĆU NIJE MNOGO FUNKCIJA I OBAVEZANikolić je rekao da je jedan od prvih poslova u 2015. proveravanje sastava Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.- Biro radi, ali istina je da je Vučić preuzimanjem funkcije predsednika Vlade preuzeo mnogo više poslova nego što je imao dotad kao potpredsednik i ministar odbrane. Mislim da sad treba proveriti sastav Biroa - to je jedan od prvih poslova iduće godine koji ćemo zajednički da radimo - kazao je on i ocenio da postoji manjkavost vezana za to ko odlučuje da li je dozvoljeno prisluškivanje, praćenje, ali i informacije koje nisu za predsednika države:- Stvar je procene šta oni misle da je u interesu države. Oni znaju da ja mislim da nije u interesu države ko s kim razgovara, ko se s kim sastaje, takva spletkarenja i ogovaranja.Boža Spasić, bivši operativac DB, ocenjuje da je čelno mesto Biroa jedno od najprimamljivijih u obaveštajnoj zajednici.- Nikolić žali što nema moć koju je nekad imao Boris Tadić. To mesto je nedavno pripalo premijeru umesto predsedniku države. A onaj ko rukovodi Biroom raspolaže najkvalitetnijim informacijama, te iz tih razloga sad postoji sukob, koji nije javan, ali mi koji se bavimo obaveštajnim poslovima to osećamo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track