NIKOLIĆ: Srbija nikada neće ući u NATO
Foto: Fonet

Nije nam potrebno svrstavanje

NIKOLIĆ: Srbija nikada neće ući u NATO

Politika -

SANKT PETERBURG - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nikada neće ući u NATO, jer joj to nije potrebno, prenela je danas ruska novinska agencija Tass.

"Srbija nikada neće ući u NATO, to ne zavisi od EU, to zavisi od Srbije. Ulazak u NATO je svrstavanje u vojni savez, a nama to nije potrebno", rekao je Nikolić u Sankt Peteburgu.

Prema njegovim rečima, Rusija nikada nije pravila probleme Srbiji zbog odnosa i saradnje s NATO-om, zbog čega ne vidi razlog zašto bi se Evropska unija (EU) ili NATO bunili zbog saradnje s Rusijom.

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

"I EU i Rusija su prijatelji Srbije. Ne može prijatelj da mi dira prijatelja. Ako si mi prijatelj, pusti me da biram svoje prijatelje. Sve ovo mi izgleda kao da se uzburkavaju odnosi istoka i zapada, a Srbija je negde izmedju. Mi smo to iskoristili da ne budemo ni na istoku ni na zapadu", ocenio je Nikolić.

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić je kazao da je Srbija jedini ;faktor stabilnosti koji svima nudi ruku pomirenja, i kao primer naveo Hrvatsku koju Srbija nije kočila na njenom evropskom putu, iako je mogla zbog brojnih kršenja ljudskih i manjinskih prava i kršenja demokratije.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Hrvatska nije velika zemlja da zaustavi Srbiju, ali pruža priliku onima koji su protiv saradnje da likuju. Mi smo za saradnju, pre svega zbog Srba koji tamo žive i koji kada zahlade odnosi Srbije i Hrvatske, trpe maltretiranja", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio i da je Crna Gora u poslednjih nekoliko godina napravila nekoliko grešaka i izdvojio uvodjenje sankcija Rusiji.

"Ne ;ponaša se ni prema Srbima u Crnoj Gori onako kako treba i u stalnom je strahu da srpski element ponovo ne pobedi, budući da se još nije učvtrstila svest o postojanju crnogorskog jezika ili crkve", zaključio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track