NIŠTA OD 12 MILIONA EVRA? Šešelj može da traži odštetu od Haga, ali je niko još nije dobio
Foto: Printscreen YT

Presuda u Hagu

NIŠTA OD 12 MILIONA EVRA? Šešelj može da traži odštetu od Haga, ali je niko još nije dobio

Politika -
BEOGRAD - Advokat Novak Lukić izjavio je danas da lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, koji je oslobodjen svih tačaka optužnice pred Haškim tribunalom, ima pravo da traži odštetu za godine provedene i pritvoru, ali da odštetu još niko nije dobio zbog odredjenih pravila UN.

Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, rekao je da po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN.

"Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su želeli da ostvare svoja prava pred holandskim sudom ili nekim drugim, nisu uspeli. On može da podnese tužbu kao i svako, ali pravila su takva da do sada niko nije dobio odštetu", rekao je Lukić.

On je naveo da tužilaštvo ima pravo žalbe koju mora da najavi u roku od 30 dana. Predmet zatim ulazi u ingerenciju žalbenog veća i posle toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može da traje najmanje godinu i po dana, dodao je Lukić.

Prema njegovim rečima, nakon toga ništa nije nemoguće, pa može doći i do preinačenja presude, što se pred tim Tribunalom već dešavalo.

Lukić je kazao i da je Tužilaštvo zbog ovog slučaja dosta kritikovano i da veruje da će biti pod pritiskom Hrvatske da se žali na presudu.

Šešelj je danas posle oslobađajuće presude najavio da će tražiti 12 miliona odštete od Haga, kao i da će razmisliti da doda još dva miliona, zbog toga što je od 2012. godine čekao i strepeo od presude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track