NIŠTA OD ZAJEDNIČKOG KANDIDATA OPOZICIJE: Tuča kumova za fotelju predsednika
Foto: Fonet

Svako tera svoje

NIŠTA OD ZAJEDNIČKOG KANDIDATA OPOZICIJE: Tuča kumova za fotelju predsednika

Politika -

Lider SDS Boris Tadić veruje da bi na izborima on povukao najviše birača, a Dragan Šutanovac da je jedino DS u stanju da iznese kampanju

Ni drugi po redu sastanak opozicije, po svemu sudeći, neće dovesti do pomaka ka dogovoru o zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima. Jedan od razloga je i to što lideri pojedinih stranaka računaju da su baš oni idealni kandidati, što je posebno naglašeno kod predsednika SDS Borisa Tadića i lidera DS Dragana Šutanovca, inače venčanih kumova.- Tadić se sve otvorenije preporučuje jer veruje da može ponovo da animira mase birača. Međutim, i Šutanovac želi tu ulogu jer misli da će DS, s mnogo ozbiljnijom stranačkom infrastrukturom od ostalih, najviše povući u kampanji. Već u startu je odbačen Čeda Jovanović, ali i ceo njegov LDP pošto ga više niko i ne doživljava kao opoziciju - objašnjava naš izvor upućen u pregovore stranaka opozicije.Ni Tadić ni Šutanovac neće da otkrivaju karte, pa umesto da kažu pod kojim bi uslovima prihvatili ovog drugog za zajedničkog kandidata opozicije diplomatski odgovaraju.- Nije bitno da li je stranački ili vanstranački kandidat, već da je kandidat koji može da pobedi Vučićevog kandidata. Dok se ne donese odluka ko je taj kandidat, ne treba licitirati imenima - rekao nam je Tadić.Šutanovac poručuje da još nema ničega opipljivog.- Neću više javnost da opterećujem razgovorima dok ne bude nečeg konkretnog - izjavio je Šutanovac.

Jedan od učesnika sastanaka opozicije jeste i lider Levice Srbije Borko Stefanović, koji smatra da je neophodno da se sujeta ostavi po strani.- Od prvog dana insistiramo na zajedničkom kandidatu. Još se nismo dogovorili da li će to biti vanstranačka ličnost, ali vidim da je raspoloženje takvo da to bude neko izvan stranke i mi ćemo to podržati. Ove nedelje nas očekuje još jedan sastanak opozicije, čiji će domaćin biti SDS. Moj stav je da sujeta treba da se ostavi ispred vrata - poručio je Stefanović.

Cvijetin MilivojevićNE MORA BITI SAMO JEDANPolitički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da nije neophodno da cela opozicija izađe s jednim kandidatom.- Ne treba sjedinjavati nešto što nije za sjedinjavanje. Dobrom delu opozicije Vučić je bliži od ostatka opozicije i istovremeno je dobrom delu Vučić dalji od ostatka opozicije. Ako cela opozicija zaista ima zajednički cilj, a to je da porazi Vučićevog kandidata, onda treba da ide s dva ili čak tri kandidata - ocenjuje Milivojević.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track