NJUJORK TAJMS O ULIČNIM PROTESTIMA: Izbori u Srbiji potkopali demokratiju!
Foto: Dado Đilas I Dragana Udovičić

Ugledni američki list prati situaciju nakon predsedničkih izbora

NJUJORK TAJMS O ULIČNIM PROTESTIMA: Izbori u Srbiji potkopali demokratiju!

Politika -

Sa ubedljivom pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2. aprila, Srbija je korak bliže autokratiji, piše njujorški dnevni list Njujork Tajms.

"Iako je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, gospodin Vučić će sada sam moći da izabere svog naslednika na mestu premijera i konsoliduje svoju moć, pošto su Parlament i sudstvo odavno pod kontrolom njegove Srpske napredne stranke. Kako je sloboda medija ozbiljno smanjena, a politička opozicija marginalizovana, njegova koncentracija moći ne sluti ništa dobro po srpsku demokratiju", tvrdi američki list.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

List dalje navodi da, iako je Vučić osvojio više od 50 odsto na izborima, čime je daleko nadmašio drugoplasiranog Sašu Jankovića sa 16 odsto, izbori su ozbiljno poremećeni optužbama o zastrašivanju birača i gotovo potpunom dominacijom Vučića i njegove partije u medijima.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"O cinizmu mnogih Srba svedoči što je Luka Maksimović, pod pseudonimom Ljubiša Beli Preletačević - ime koje aludira na osobu koja menja političke stranke radi lične koristi, osvojio čak 9 odsto glasova. Ali političko nezadovoljstvo Srba daleko prevazilazi cinizam. Svakog dana posle izbora hiljade demonstranata, uglavnom mladih ljudi, šeta ulicama Beograda, duvajući u pištaljke i noseći transparente sa sloganima poput "Dole diktatura" i "Vučiću, pokrao si izbore". Gospodin Vučić se hvali da je znak da Vlada nije reagovala na proteste "dokaz demokratije". S obzirom na odvratan stepen represije javnih protesta u mnogim autokratskim zemljama, on je u pravu ili možda jednostavno ne razume da bi zviždanje studenata moglo biti velika pretnja sada kada su izbori završeni", stoji u članku Njujork Tajmsa.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Dalje se navodi da bi, u svakom slučaju, Vučić mogao da pokaže svoju posvećenost demokratiji vraćanjem slobode medijima, omogućavanjem javnog iznošenja različitih mišljenja i nezavisnih izvora informacija, ali i naredbom o istraživanju navoda o zastrašivanju birača, uz obećanje da će svi umešani biti kažnjeni.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Evropski lideri koji u moćniku kao što je Vučić vide snagu stabilnosti i koji se nadaju da će on održati obećanje o putu Srbije ka Evropskoj Uniji, iako uticaj Rusije na Balkanu raste, moraju da odole iskušenju da skreću pogled kada Vučić i njegovi moćnici drže monopol nad političkim institucijama u zemlji i njenim medijima. Pristati na takvu kontrolu gospodina Vučića značilo bi izdaju elementarnih vrednosti Evropske Unije i velikog broja Srba koji u njoj vide svetionik demokratskih prava, pogotovo u vreme kada lideri istočne i centralne Evrope okreću leđa demokratiji", zaključuje uređivački kolegijum Njujork Tajmsa.

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Sedmi dan zaredom studenti na ulicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track