NOVA TAKTIKA: Dačić na čelu Skupštine, njegovi ministri će leteti
Foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić

SNS uvlači SPS u vlast, ali ga izbacuje iz vlade

NOVA TAKTIKA: Dačić na čelu Skupštine, njegovi ministri će leteti

Politika -

Vučić spreman da ponudi lideru socijalista samo mesto predsednika parlamenta, ne namerava da im da i ministarske fotelje

Budući mandatar Aleksandar Vučić ima plan po kom bi mogao da izbaci SPS iz Vlade Srbije, ali da ga zadrži u vladajućoj koaliciji. Kako Kurir saznaje u pregovaračkim krugovima, lider socijalista Ivica Dačić dobio je od Vučića ponudu da umesto u fotelju ministra ili potpredsednika vlade sedne u nešto tvrđu stolicu predsednika parlamenta. Naš sagovornik napominje da u ovom trenutku vlasnik apsolutne većine u Skupštini Srbije ne nudi socijalistima i ministarske resore.Pala im cena- Skupština Srbije postala je vruć teren zbog velikog broja stranaka koje su obezbedile poslanička mesta. Vučić je zato na pregovarački sto stavio pred Dačića mogućnost da prihvati mesto prvog čoveka parlamenta, a da SPS smanji apetite u izvršnoj vlasti. Socijalistima je takva ponuda za sada neprihvatljiva jer im je prevashodni cilj da osvoje neko ministarsko mesto. Sada taktiziraju i dižu sebi cenu, ali znaju i da su rezervni igrači, pre svih LDP, spremni da uskoče i za manje parče kolača - otkriva naš izvor.Ivica Dačić za Kurir tvrdi da pregovarački sto još nije ni postavljen.- Niti nešto nude, niti ja tražim. Nikakvih razgovora na temu sastava nove vlade nije bilo, a kamoli razgovora o kadrovima - poručio je Dačić.Iz tabora naprednjaka juče je bilo nemoguće dobiti komentar na ova saznanja. Nekoliko funkcionera SNS kratko nam je poručilo da o pregovorima ništa ne zna.Nezgodan terenAnalitičar Dragomir Anđelković ne isključuje mogućnost da su naprednjaci u ovoj fazi pregovora spremni da razmišljaju da socijalistima prepuste mesto predsednika parlamenta:- Parlament jeste postao nezgodniji teren i u ovom trenutku pregovaranja moguće je da je i ta pozicija na stolu. Međutim, to mesto nije nikako beznačajno jer predsednik Skupštine zamenjuje predsednika republike u njegovom odsustvu i ima značajnu ulogu u raspisivanju izbora. Zato nisam siguran da će SNS olako prepustiti tu funkciju. Suština je da SPS shvati da se bez njih može i da im cena nije porasla, baš kao što nije porasla ni cena drugih koji su u igri.I. K.

Zorana MihajlovićMEDIJI NE PRAVE VLADU NEGO VUČIĆPotpredsednica SNS Zorana Mihajlović kaže da je ne čude medijske spekulacije o sastavu buduće vlade, ali napominje da će odluku o tome doneti Vučić.- Neko vas ubacuje, a neko izbacuje iz vlade, neko piše ovo ili ono, ali ja mislim da se iz medija ne pravi vlada - rekla je Mihajlovićeva.

Tasovac se pereZAVRŠAVAO SAM POSLOVE PRETHODNIKAO svom ostanku na mestu ministra kulture progovorio je juče i Ivan Tasovac.- Kada pogledam šta smo mi sve nasledili od naših prethodnika, mogu da kažem da mi je bila velika čast i smatram za privilegiju što smo završavali i što ćemo završavati sve one poslove koje naši prethodnici nisu - ocenio je Tasovac svoje rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track