NOVI HRVATSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Želimo evropeizaciju jugoistočne Evrope, pa tako i Srbije
Foto: Rojters

Tvrdi da u Hrvatskoj nema porasta radikalizma

NOVI HRVATSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Želimo evropeizaciju jugoistočne Evrope, pa tako i Srbije

Politika -

ZAGREB - Novi hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir (Stier) izjavio je da Hrvatska želi da bude faktor stabilnosti i evropeizacije jugoistočne Evrope, pa tako i Srbije.

"Insistiraćemo na poštovanju evropskih kriterijuma, ali želimo i da pomognemo da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok Evrope bude stabilizovan i na neki način evropeiziran", rekao je Štir za Hrvatsku radioteleviziju upitan o odnosima sa Srbijom.

On je naglasio da je na jugoistoku Evrope prioritet hrvatske spoljne politike evropski put BiH."Mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, a što uključuje i hrvatski narod", dodao je Štir.

Šef diplomatije je naglasio da u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih država Evrope i sveta, nema porasta radikalizma i populizma.

"Mi smo dobili i ove izbore na evroatlantskoj platformi. To nam daje legitimitet i snagu u spoljnopolitičkom delovanju i na jugoistoku Evrope i u srednjoj Evropi", rekao je Štir, predstavljajući glavne smernice hrvatske spoljne politike.Hrvatska je sinoć dobila novu vladu koju vodi premijer Andrej Plenković, predsednik Hrvatske demokratske zajednice. ;

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track