NOVI MINISTRI KULTURE: Tasovac, Savić ili Kičić!
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

SKLAPAJU SE KOCKICE: Vučić suzio izbor

NOVI MINISTRI KULTURE: Tasovac, Savić ili Kičić!

Politika -

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić još vaga da li da u fotelji ostavi Ivana Tasovca ili da pruži šansu glumcu Gordanu Kičiću ili dirigentu Dejanu Saviću

Famozno mesto ministra kulture i informisanja u novoj vladi još je pod znakom pitanja, a kako Kurir saznaje iz izvora u SNS, u opticaju su tri rešenja zbog kojih je premijer Aleksandar Vučić u dilemi.Osim što je moguće da na tom mestu ostane sadašnji ministar Ivan Tasovac, Vučić razmišlja o glumcu Gordanu Kičiću, ali se trenutno najviše lobira da na to mesto dođe sadašnji upravnik Narodnog pozorišta i dirigent Dejan Savić.Želja da on postane šef kulture pre svega proizilazi iz vrha SNS.- Savić ima svetsku karijeru, dobre kontakte i blizak je SNS. On je nama opcija već nekoliko godina i dobar deo članstva se sad zalaže da on dođe na to mesto, potpuno složno. Prihvatio bi sigurno da vodi kulturu jer se i sam nudio za ministra. Kritikovao je rad Tasovca, koga je doveo SPS - kaže izvor iz SNS.Kičić se hvalio drugovimaOva saznanja potvrdili su nam i izvori iz Narodnog pozorišta. S druge strane, aktuelni ministar u tehničkoj vladi miljenik je evropskih zvaničnika, koji lobiraju da Tasovac ostane na toj poziciji i u trećem mandatu.- Tasovac je otvorio vrata Srbiji za fond Kreativna Evropa, čiji je budžet 1,5 milijardi evra. Sredio je i stanje u Filmskom centru Srbije i omogućio donošenje nekih važnih zakona - objašnjava izvor iz vlade.Savić je maksimalno pokušao da izbegne razgovor na ovu temu kad smo ga pozvali, ne želeći ni da potvrdi ni da demantuje naše informacije, ali nam je zato poručio da smo kladioničari.- Nemamo šta da pričamo na tu temu. To piše jedino u kladioničarskim časopisima, ako se vi time bavite, ja se ne bavim - rekao je kratko Savić, ne želeći dalje da odgovara na pitanja.Jedan naš glumac koji blisko sarađuje s Kičićem rekao je za Kurir da mu se glumac pohvalio da je indirektno dobio poziv.- Rekao je da je imao razgovore na tu temu, ali je priznao da ne vidi sebe kao ministra, a kad su ga prijatelji pitali šta je radio u vladi, rekao je da su te njegove posete bile zbog filma - otkriva naš sagovornik iz filmskog sveta.Međutim, Kičić je za Kurir negirao ovu informaciju:- Ne mogu da komentarišem nešto što nije tačno. Prvi put to čujem.

Blizu rešenja... Aleksandar Vučić
Blizu rešenja... Aleksandar Vučić

Znanje i iskustvo

Naprednjak i bivši ministar kulture Bratislav Petković potvrđuje da bi Savić mogao da nasledi Tasovca.- Definitivno bi Dejan Savić bio dobro rešenje jer bi to trebalo da bude neko sa iskustvom iz polja kulture. Ima iza sebe rukovođenje i sad je u najzrelijem dobu, ima bogatu radnu biografiju i očigledno je da je sposoban. Međutim, glumci definitivno nisu dobri za ministrovanje jer je to posebna vrsta ljudi i ne bi trebalo da budu na toj funkciji - smatra Petković.Tasovac juče nije odgovarao na naše pozive.

Loša iskustvaGLUMCI NISU DOBRI MINISTRIDa se glumci nisu pokazali kao dobri ministri kulture, govori i činjenica da se oni dosadašnji, Branislav Lečić i Vojislav Brajović, na tim funkcijama nisu dobro snašli, ali ni ostali iz sfere umetnosti poput Bratislava Petkovića i Nebojše Bradića. To je jedan od razloga zašto premijer Vučić ne preferira filmadžije u vladi, pa je i šansa da to bude Gordan Kičić najmanja.

Tasovac i Savić u svađiKUMOVI, A NE PODNOSE SEMinistar kulture Ivan Tasovac i, po svemu sudeći njegov naslednik, Dejan Savić u kumovskoj su vezi preko roditelja. Priča se da njih dvojica nisu u dobrim odnosima.- Njih dvojica, iako su kumovi, nemaju ništa zajedničko, a Savić čak nije štedeo reči kad je Tasovac u pitanju. I Savić je ljut na Tasovca jer nije podržao njegov izbor za upravnika Narodnog pozorišta - kaže izvor blizak Saviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track