NUNS osudio napade na portal Krik i poziva na bojkot Informera

Traže istragu

NUNS osudio napade na portal Krik i poziva na bojkot Informera

Politika -

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je "hajku koju tabloid Informer vodi protiv portala Krik.rs" i upozorava da optužbe izrečene na račun Stevana Dojčinovića, urednika ovog portala, predstavljaju poziv na linč i ugrožavaju njegovu bezbednost. NUNS je u saopštenju pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da istraži i obavesti javnost da li pojedine informacije iz tekstova objavljenih u Informeru potiču iz državnih organa.

"Važno je da se utvrdi na koji način je ovaj tabloid došao do podataka koji su bili poznati samo novinarima Krik.rs", smatra NUNS.Prema stavu NUNS, MUP i nadležni organi su dužni da utvrde da li se prema Dojčinoviću i novinarima portala Krik.rs primenjuju mere praćenja i prisluškivanja.Ne samo zbog ovog slučaja, već pre svega zbog svakodnevne prakse vođenja hajki, vređanja, omalovažavanja i upotrebe uvredljivih izraza, NUNS u saopštenju "poziva sve javne ličnosti na bojkot Informera".

"Davanjem izjava ovom tabloidu podržava se i legitimiše govor mržnje, nekultura, linč pojedinaca", ukazuje NUNS i napominje da "javne ličnosti moraju biti svesne svoje odgovornosti za stvaranje demokratske atmosfere u društvu".

Udruženje "apeluje na sve one koji žele da žive u pristojnom društvu i državi, u kojoj će kritika biti zasnovana na argumentima, a ne na uvredama i primitivizmu, da takav svoj stav pokažu i odnosom prema tabloidu Informer i drugim medijima koji zagađuju javnu scenu i urušavaju ugled novinarske profesije".AOM: Napadi na KRIK su organizovaniAsocijacija onlajn medija ocenila je danas da je serija napada na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK organizovana i da ih "već dva dana sprovode provladini mediji".

"Najnoviji medijski napadi počeli su gostovanjem urednika Informer u jutarnjem programu televizije Pink, a nastavili u današnjem izdanju Infomera. U tekstu 'Mafija udara na porodicu Vučić' ponovljene su optužbe na račun KRIK-a, po kojima navodno ovaj portal i njegov urednik Stevan Dojčinović pripremaju lažnu aferu o nekretninama porodice premijera", naveo je AOM.

U saopštenju nakon sastanka AOM, navodi se da posebno zabrinjava činjenica da je urednik Informera upućen u to šta KRIK trenutno istražuje, i da se zbog toga postavlja pitanje "curenja informacija" iz državnih organa."AOM postavlja pitanje državnim organima: ko je uredniku Informera Draganu Vučićeviću dao podatke i kako su te informacije došle do njega", piše u saopštenju.

AOM se pridružio i zahtevu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koji je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova, da se istraži da li pojedine informacije iz tekstoa objavljenih u Informeru potiču iz državnih organa."Kako su te informacije došle do ovog tabloida i da li neko iz državnih organa prati i prisluškuje Dojčinovića i novinare portala KRIK.rs", navodi se u saopštenju.

AOM je podsetio i da se portal KRIK, član i jedan od osnivača AOM-a, konstantno nalazi na meti napada i kleveta, koje predvode mediji bliski izvršnoj vlasti, među koje su naveli Informer, Pink i Studio B."Sasvim je jasno da je cilj ovih napada gušenje medijskih sloboda i dezavuisanje istraživačkih centara koji otvaraju pitanja korupcije u samom vrhu vlasti", naveo je AOM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track