OBNOVITI SVETINJU: Srbi traže dovršavanje crkve Hrista Spasa u Prištini, Albanci protiv
Foto: Fonet SPC

Više nema argumenata za ne

OBNOVITI SVETINJU: Srbi traže dovršavanje crkve Hrista Spasa u Prištini, Albanci protiv

Politika -

PRIŠTINA - Srbi na Kosovu smataju da je vreme da se dovrši pravoslavna crkva Hrista Spasitelja u Prištini, naročito nakon što je ispitivanjem terena utvrđeno da se na tom mestu ne nalazi masovna grobnica niti da crkva predstavlja mesto zločina, javio je radio Kontakt plus.

"Mi ćemo sigurno u narednom periodu razgovarati da se za početak postavi građevinska ograda i da na taj način malo više obezbedimo taj objekat, a da u kasnijim fazama krenemo u izgradnju hrama", rekao je Branimir Stojanović, potpredsednik kosovske vlade.

Za nesmetan dovršetak gradnje hrama potrebne su bezbednosne garancije nadležnih institucija, a između ostalog i većinske albanske zajednice. Iskustvo iz 2004. godine je takvo da je jedina pravoslavna crkva u Prištini, Sveti Nikola bila spaljena, podseća Kontakt plus.

I dok predstavnici Srba smatraju da više nema argumenta da se odugovlači sa dovršetkom pravoslavnog hrama, albanski predstavnici u institucijama kažu da je dovršetak gradnje hrama Hrista Spasitelja političko pitanje, a predstavnici civilnog društva imaju svoje viđenje budućnosti crkve.

"Moja ideja je bila da se promeni namena crkve, da ona bude muzej civilnih žrtava rata, ili ratova, bez razlike na nacionalnost, jer svi ratovi donose žrtve", kaže pravnik Azem Vlasi, a prenosi Kontakt plus.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vlasi navodi da Albanci na crkvu gledaju kao na zajednički poduhvat Miloševićeve vlasti i Srpske pravoslavne crkve, koji su koordinirano, kako je ocenio, vodili antialbansku politiku. Dodaje da zemljište na kojem je crkva, pripada Univerizitetu.

Srbi tvrde drugačije.

"Katastarske knjige su to pokazale da je to lokacija koja pripada hramu Hrista Spasa i da je to zemljište koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestale, prenosi radio.Podaci o svojini zemljišta oko crkve su, kaže Odalović, aktuelizovani kada se nedavno tragalo zbog sumnje o masovnoj grobnici oko hrama.

Predstavnici Srba ističu ko treba najpre da podrži dovršetak hrama.

"Svakako da je to lokalna samouprava, važno je i ministarstvo prostornog planiranja, koje to takođe treba da podrži. I cela vlada sa premijerom i zamenikom premijera, a svakako i kada bi se gospodin Tači oglasio to ne bi bilo loše", smatra Branimir Stojanović.

Objekat pravoslavnog hrama u Prištini, bio je od sukoba na ovamo stecište beskućnika, a ulazi u hram su trenutno zatvoreni metalnim šipkama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track