(KURIR TV) OVO SU ZAKLJUČCI VLADE: Srbija ne odustaje od izručenja Haradinaja! Imamo 30 svedoka!
Foto: Nebojša Mandić

Obraćanje Kuburovićeve i Đurića

(KURIR TV) OVO SU ZAKLJUČCI VLADE: Srbija ne odustaje od izručenja Haradinaja! Imamo 30 svedoka!

Politika -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održali su u podne konferenciju posle sednice Vlade Srbije na kojoj su govorili o slučaju Ramuš Haradinaj i njegovom puštanju iz francuskog pritvora.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

Ministarka Nela Kuburović prva se obratila javnosti rekavši da je Vlada Srbije po hapšenju Haradinaja reagovala u najbržem roku od samo 5 dana kao i da je Francuska bila dužna da postupi po zahtevu Srbije o izručenju i bez Interpolove poternice.

- Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja. Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno - rekla je Kuburovićeva i naglasila da u proširenoj istrazi ima 30 novih svedoka.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine proširilo je istagu protiv bivšeg komadanta OVK Ramuša Haradinaja u kojoj ima oko 30 svedoka i drugih dokaza, rekla je ministarka Kuburović napominjući da iako Haradinaj odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi, Srbija neće odustati od svog zahteva ."Neki od svedoka dali su pisanu izjavu, a ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena", rekla je Kuburovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija može da obezbedi fer i pravično suđenje Ramušu Haradinaju, te da očekuje da će Francuska usvojiti našu molbu i izručiti ga.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kuburovićeva je razjasnila i da je Haradinaj pušten bez kaucije iz francuskog pritvora, kao i da argument francuskog suda da nema ponovnog suđenja za ista dela posle jednom donete pravosnažne presude (ne bis in idem) jednostavno ne stoji jer ga Srbija traži za zločine počinjene u drugom periodu od onog za koji ga je Hag oslobodio.

- Nadamo se da će francuski organi postupiti profesinalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obzira da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti, navela je Kuburović. U konkretnom slučaju, kako je navela, radi se o zločinima nad civilnim stanovništvom pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Ona je istakla da se postupak u Hagu vodio za dela od marta do septembra 1998, dok ga sprski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine."Rešenje o sprovođenju isptrage iz 2004. godine i naredba o proširenju koja od pre desetak upravo se odnose na taj vremenski period. Dakle nema govora o istim delima, jer nije isti vremenski okvir, nisu isti oštećeni", naglasila je ministarka pravde.

Marko Đurić: Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila

Posle ministarke, javnosti se obratio šef Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je ukazao na zverske zločine koje je činio Ramuš Haradinaj kao i pripadnici njegove OVK - mučenje logoraša, silovanje maloletne devojke, smrt dvonedeljne bebe u kolevci kojoj su pripadnici OVK pucali u glavu, a potom je i odsekli.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, srpskih ili bilo koje druge nacionalnosti, poput onih koje su učinili Ramuš Haradinaj i njegova zločinačka grupa.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

- Srbija upozorava Francusku, ali i drugu zemlju da ćemo se na isti način ophoditi prema njihovim poternicama i zahtevima za izručenje - rekao je Đurić i naglasio da Srbija nikada neće odustati od gonjenja ratnih zločinaca.

Zaključci sa sednice Vlade Srbije

Đurić je rekao i da su zaključci današnje sednice Vlade Srbije sledeći:

- zahtevamo hitno i neodložno izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji

- zahtevamo da sve evropske zemlje uđu u meritum stvari a ne da donose političke odluke

- Srbija će nastaviti s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine bez obzira na nacionalnost

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Upitao je da li je ubijanje nedužnih civila, među kojima i dvonedeljna beba, nedovoljan razlog da Haradinaj bude izručen pravosudnim organima Srbije.

Na konferenciji za štampu, posle sednice Vlade Srbije, na kojoj je tema bio slučaj Haradinaj, pročitao je delove iz optužnice protiv optuženog bivšeg vođe OVK i nekadašnjeg kosovskog premijera. U optužnici su navedena ubijanja, silovanja, ne samo srpskih, već i civila druge nacionalnosti.

Pre njihovog obraćanja održana je hitna sednica Vlade Srbije na kojoj je jedina tema bila odluka suda u Francuskoj da bivšeg kosovskog premijera Haradinaja pusti da na slobodi čeka na odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje.

U TOKU HITNA SEDNICA VLADE NA VUČIĆEV ZAHTEV: Glavna tema odluka o puštanju Haradinaja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je jutros hitnu sednicu Vlade Srbije na kojoj treba da se zauzme stav prema toj odluci suda u Kolmaru.

PUŠTEN ZLOČINAC HARADINAJ: Sud mu oduzeo pasoš i naredio da ne napušta Francusku!

Podsetimo, sud u francuskom gradu Kolmar odlučio je juče da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

BONUS VIDEO - Haradinaj, od hapšenja do oslobađanja

Haradinaj, kojeg su francuske vlasti uhapsile 4. januara, na slobodi će sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju. Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track