OBRAĆANJE PREMIJERA VUČIĆA O TREPČI: Vlada Srbije poništila sve akte institucija na Kosovu o Trepči
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vlada poništila sva akta i odluke prištinskih institucija

OBRAĆANJE PREMIJERA VUČIĆA O TREPČI: Vlada Srbije poništila sve akte institucija na Kosovu o Trepči

Politika -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je odluku državnog vrha o postupanju države u slučaju Trepče i Sporazuma o telekomunikacijama, nakon današnje sednice Vlade.

Sednica je usledila nakon zaoštrenih odnosa sa Prištinom i niza konsultacija sa nadležnim ministrima i službama povodom problema nastalih u vezi sa Sporazumom o telekomunikacijama na Kosovu i Metohiji i otimanju kombinata Trepča.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na početku konferencije prva se obratila ministarka uprave Ana Brnabić koja je najavila projekat Vlade Srbije "Bebo, dobrodošla na svet", elektronski servis za prijavljivanje novorođene dece.

TATE, PAŽNJA: Elektronska prijava beba već u porodilištu! Besplatno i za samo 10 minuta!

Usledilo je obraćanje predsednika Vlade Aleksandra Vučića, koji je istakao da je sednica Vlade trajala duže od predviđenog. I on je podržao projekat "Bebo, dobrodošla na svet", ali i naglasio da je tema sednica bila i smrt malog dečaka Radenka iz Loznice.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

O tragediji u Loznici

"Teške greške se događaju, to nas je sve užasnulo. Lično sam od ministra Lončara zatražio da sprovede istragu i da se ubuduće poštuju sve procedure. Neko mora da odgovara. Nije normalno da dete slomi ruku i da posle toga strada. Ovo je poslednja opomena i ministru i svima ostalima. Tako nešto nikada više ne sme da se desi", upozorio je premijer.

VUČIĆ O SMRTI MALOG RADENKA (8): Neko mora da odgovara!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vučić se potom osvrnuo i na poslednje akte prištinske vlasti i aktuelna dešavanja u regionu.

"Danas je Vlada prihvatila predlog Kancelarije za KiM u najvećem delu i doneli smo odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija u Prištini koje se odnose na Trepču. Želimo da Trepča nastavi da radi, jer ona drži i čuva sever KiM", objasnio je premijer.

Ne damo Trepču!

On je dodao i da ne razume zašto su Albanci ovo uradili.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ne znam šta su time dobili. Vi to mislite da otmete? Time se dira u pravo svojine. Ne damo! Bez ikakve sile, bez ičega, ali formalno-pravno ne damo. Samo vas pitamo zašto ste to radili? Zbog unutrašnjih političkih pitanja? Šta je trebalo, da ja danas uđem ovde sa srpskom zastavom. Nemojte da nam govorite da je to imovina tzv. države Kosovo, jer smo sve te zgrade mi gradili", naglasio je Vučić.

Ostajemo na evropskom putu!

On se osvrnuo i na pojedine pozive na zaoštrenje odnosa sa EU.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Narodu sam u izbornoj kampanji rekao da ću voditi vladu države na evropskom putu koja neće uvoditi sankcije Rusiji i tako će i biti. Ostajem u ovoj zemlji i ne plašim se njihovih lažnih priča o mojoj imovini ili imovini mog brata, jer živim za svoju zemlju. Srbija mora da nastavi da razgovara sa EU. Guramo dalje i guramo napred, a svoj narod na KiM nećemo ostaviti na cedilu. Suština Briselskog sporazuma je zajednica srpskih opština, a oni koji nas stalno kritikuju to ne znaju, jer im je teško da pročitaju stranicu i po, gde to piše", poručio je premijer.

O situaciji u BiH

Na pitanje novinara šta će biti ukoliko Bakir Izetbegović ne prizna rezultate izbora u Srebrenici, Vučić je kratko uzvratio pitanjem: "A šta, sine, da radimo?"

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Odbijen jedan Đurićev predlog

"Nisam prihvatio predlog da se o Trepči raspravlja pred Savetom bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir", rekao je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje šta je sve pisalo u predlogu šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Premijer je precizirao da predlog koji je odbio spada u tačku 8.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

O izjavi patrijarha Irineja o Kosovu

Vučić je istakao da je siguran da patrijarh srpski Irinej misli najbolje svojoj zemlji ali da on, kao predsednik Vlade, ima obavezu da obezbedi mir. To je rekao, komentarišući izjavu patrijarha Irineja da Srbi nikada neće prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji i da "ono što je silom oteto, silom se i vraća"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track