OBRT: Sanda i ekipa oprostili RIK!
Foto: Nebojša Mandić

Cenzus-lideri zadovoljni posle ulaska u parlament

OBRT: Sanda i ekipa oprostili RIK!

Politika -

Pajtić, Radulović, Čeda, Tadić i Obradović u izbornoj noći tvrdili da su pokradeni, a juče se okupili u DSS i promenili ploču

BEOGRAD - Potvrda iz RIK da su sve četiri opozicione liste, koje su jutro dočekale na ivici cenzusa, uspele da uđu u parlament vratila je osmehe na lica lidera ovih stranaka.Oni su se juče okupili u sedištu DSS i posle zajedničkog sastanka obavestili javnost da se „izborni proces vratio u normalu“ i da će DSS-Dveri, pokret Dosta je bilo, koalicija oko DS i SDS-LDP-LSV preskočile prag od pet odsto.

Najveći pobednik... Saša Radulović
Najveći pobednik... Saša Radulović

Spustili ton

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić izjavila je posle razgovora iza zatvorenih vrata da su poslednji podaci RIK potvrdili rezultate koje su tokom izborne noći saopštavale opozicione partije, a da su demantovani rezultati koje je izneo Aleksandar Vučić. Lider Dveri Boško Obradović tvrdi da je Vučić „nepotrebno dizao političku tenziju“ tokom izborne noći, pošto je saopštio rezultate koji su se razlikovali od podataka koje su imali svi ostali stranački štabovi. Iako su opozicioni lideri prethodnu noć bili kivni na neažurnost RIK, posle ovog sastanka znatno su promenili ton.- Koga su zmije ujedale i guštera se plaši. Istina je da smo imali sumnje tokom noći jer je Vučić izneo tvrdnju koja je zapravo bila instrukcija. Otišli smo u RIK da razvejemo svoje sumnje, a kašnjenje RIK samo je dodatno podiglo tenzije. Međutim, RIK je bio veoma konstruktivan i transparentan - objasnila je Rašković Ivić.Osim pomenutih domaćina, sastanku u sedištu DSS juče su prisustvovali i predsednici DS Bojan Pajtić, SDS Boris Tadić, LDP Čedomir Jovanović i DJB Saša Radulović. Oni su sastavili zajedničko saopštenje u kom su najavili da su njihove partije formirale zajednički pravni tim koji će analizirati nepravilnosti tokom izbora i ubuduće raditi na izbornoj reformi. Svi su zaključili da je proces obilovao neregularnostima koje su uticale na slobodno izjašnjavanje građana.Da se haos ne ponovi- Motiv nam je da se ovaj haos nikada više ne ponovi. Veliki iskorak u odnosu na 2012. i 2014. jeste to što smo dobili transparentan RIK. Već smo predali zahtev da nam se dozvoli da uđemo u posed celokupnog izbornog materijala i naš zajednički pravni tim će sve to analizirati i na osnovu toga nastaviti saradnju u pravcu izmena izbornih zakona. Značajna novina je i to što nam je RIK dozvolio da fotografišemo sve nepravilnosti koje uočimo prilikom pregleda materijala - objasnio je Obradović.

Da se razbudeCRNA KAFA POSLE BESANE NOĆIGlavno posluženje u centrali DSS bila je domaća crna kafa, koja se juče ujutro pila u galonima, naročito dok se uživo pratilo saopštavanje prvih jutarnjih rezultata RIK. Koliko se raspoloženje popravilo među opozicionarima, moglo se naslutiti i po izlivima glasnog smeha koji su novinari mogli čuti tokom sastanka iz susedne prostorije.

Leteći dolazakČEDA KASNIO NA SASTANAKIako je okupljanje bilo zakazano za 11 sati, sastanak je u startu kasnio, a lideri su mahom stizali bez ikakvog reda, svako u svoje vreme. Sanda Rašković Ivić dočekala je prvo Sašu Radulovića, zatim je posle 15 minuta u centralu DSS došao Bojan Pajtić, a ubrzo i Boris Tadić. Poslednji je u salu, usred sastanka, ušao Čedomir Jovanović, dok se Boško Obradović pridružio ekipi odmah posle konferencije RIK, s koje je doneo poslednje rezultate, povoljne za sve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja