OBRT U PRIŠTINI: Traže oslobađanje zločinca Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom?!
Foto: AP, Profimedia

Kosovski parlament usvojio rezoluciju

OBRT U PRIŠTINI: Traže oslobađanje zločinca Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom?!

Politika -

PRIŠTINA - Kosovski parlament traži bezuslovno oslobađanje nekadašnjeg vođe zločinačke OVK Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja zahteva?!

Naime, kosovski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtev ne ispuni, javljaju prištinski mediji. Rezolucijom, koju je parlamnet usvojio većinom glasova, traži se da oslobađanje Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Foto: AP
Foto: AP

Rezoluciju je predložila poslanička grupe Alijanse za buducnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajucim partijama.

Podsetimo, Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru pomerio je odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji za 6. april. Haradinaj i dalje neće moći da napušta teritoriju Francuske do konačne odluke suda, koji je po drugi put odložio svoju odluku. Od srpskog pravosuđa je tražena dodatna dokumentacija koja je, i pre zahteva francuskog suda u Kolmaru, uredno poslata.

Foto: AP
Foto: AP

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konacnu odluku o izrucenju ceka na slobodi u Francuskoj.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Haradinaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track