ODBOR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA Omerović: EU da reaguje na izjavu MUSLIJUA o VELIKOJ ALBANIJI
Foto: Beta/Miloš Miškov, 2016.

Pozvao međunarodnu zajednicu

ODBOR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA Omerović: EU da reaguje na izjavu MUSLIJUA o VELIKOJ ALBANIJI

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice, da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine Jonuza Muslijua da ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da bude bez triju opština sa juga centralne Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Omerović ističe da je poruka Muslijua kulminacija prethodnih izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edija Rame i Hašima Tačija, o tome da će se Albanija i Kosovo ujediniti, ako izostane njihova evropska perspektiva.

"Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji", naveo je Omerović.

Omerović ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

"Potpuna podrška stvaranju 'Velike Albanije' kojoj treba priključiti i tri opštine sa juga Srbije nije samo nedopustiva i zapaljiva izjava predsednika opštine, nego je i delovanje koje samo može uticati na destabilizaciju u regionu", upozorio je Omerović i dodao da je svakome jasno da bi to dovelo do sukoba, ali i prelivanja tih sukoba na prostor Crne Gore, Bosne...

Omerović, takođe, upozorava da veoma opasan san o "Velikoj Albaniji, ali i poslednja izjava zapravo samo potvrda očigledne koordinacije albanskih političara i pokušaj da se na agendu briselskog sporazuma pored obaveze formiranja Zajednice srpskih opština sada stavi i pitanje ove tri opštine.

"Teško je očekivati da se ovakvim izjavama doprinosi miru i stabilnosti posebno ako se ima u vidu da je Musliju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji", naveo je Omerović.

MUSLIJU CEPA SRBIJU: Budite zahvalni što vam ne tražimo i Niš, Preševo ide u VELIKU ALBANIJU

NIŠLIJE O IZJAVI JONUZA MUSLIJUA: Albanci nikad nisu bili deo Niša

(KURIR TV) VUČIĆ ODGOVORIO RAMI I TAČIJU: Velika Albanija samo pusta želja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track