KINA STALA UZ SRBIJU NA SB UN: Peking poručio da nema rezolucije bez konsenzusa, sednica u sredu!
Foto: Reuters

Britanski predlog na čekanju

KINA STALA UZ SRBIJU NA SB UN: Peking poručio da nema rezolucije bez konsenzusa, sednica u sredu!

Politika -
Do pomeranja je došlo zbog neslaganja članica Saveta bezbednosti oko teksta britanskog predloga rezolucije

BEOGRAD - Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi trebalo da se razmatra sporni nacrt rezolucije o Srebrenici, zakazana za 16 časova pomerena je za sat vremena, a zatim ponovo odložena za 21 čas, da bi večeras bila odložena za sredu u 16. časova.

"Sednica Saveta bezbednosti na kojoj je trebalo da se razmotri britanski predlog rezolucije o Srebrenici", odložena za sredu u 16 časova. Kako javlja RTS, za sada nema informacija o napretku pregovora ili novom predlogu rezolucije.

Kina je predložila odlaganje glasanja o rezolucije o Srebrenici dok se ne dođe do konsenzusa svih članica. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odložži dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predložženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH. Prethodno, sednica SB UN je odložena za sat vremena zbog, prema nezvaničnim informacijama, neslaganja o podnetoj rezoluciji.

AFP: Rusija planirala da uloži veto

NJUJORK - Rusija je planirala da uloži veto na tekst rezolucije o Srebrenici, saznaje AFP. Prethodno je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena za 21 sat po srednjoevropskom vremenu, saopštio je predsedavajući SB UN, ambasador Novog Zelanda Džerar van Bohemen. Rusija nije podnela svoj predlog rezolucije.

Rusija je planirala da uloži veto na tekst britanske rezolucije o Srebrenici, preneo je AFP.

Reč je o šestoj verziji, u koju su uključenii neki elementi ruskog predloga koji je podnesen kao protivteža britanskoj rezoluciji.

Rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u delu koji se odnosi na "negiranje genocida". U rezoluciji se više ne pominju imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu, "brifing" na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica, ali i šira rasprava, od koje je, unapred, odustala BiH, javlja dopisnik RTS.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sednici."Mi imamo primedbe i smatramo da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome", ističe Dačić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prethodni predlog britanske rezolucije, suprotno argumentima te zemlje da cilja na pomirenje, samo produbio razlike i probudio teške emocije u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track