ODLUČAN: Vuk Jeremić odbio nepristojnu ponudu
Foto: Reuters

Srpski kandidat ide do kraja

ODLUČAN: Vuk Jeremić odbio nepristojnu ponudu

Politika -

Nekoliko članica SB predložilo našem kandidatu da odustane od stolice u UN i zauzvrat ponudile podršku na predsedničkim izborima u Srbiji

Pojedine članice Saveta bezbednosti izašle su pred Vuka Jeremića s nepristojnom ponudom, tražeći od njega da odustane od trke za generalnog sekretara UN u zamenu za podršku na nastupajućim izborima za predsednika Srbije, saznaje Kurir iz diplomatskih izvora.Kako tvrdi naš sagovornik, Jeremić je ovu ponudu ekspresno odbio i nastavio punom parom sa kampanjom.- Jeremić trku završava kao izraziti favorit, a pojedine sile u tome vide problem. Zbog toga na sve načine pokušavaju da ga osujete u osvajanju stolice u svetskoj organizaciji. Ponuđena mu je sveobuhvatna podrška kao najozbiljnijem kandidatu za predsednika Srbije ako bi pristao da se povuče iz izbora za novog genseka UN - otkriva naš izvor.Kako izborni proces u UN odmiče, sve su žešće i političke igre oko njega. Tako je i potez Bugarske da u samom finišu izbora ubaci novog kandidata protumačen kao pokušaj američke blokade Jeremića.Bivši ambasador u UN Vladislav Jovanović ubeđen je da je Vašington glavni kočničar u izboru Jeremića.- Ako je dobio ponudu o kojoj pričate, onda je morao s gnušanjem da je odbije i poruči im da je Srbija suverena zemlja, čiji građani sami biraju svoje predsednike. U diplomatiji se ovakve drske i prljave stvari, naravno, događaju i obično se grubijani u diplomatiji služe njima. Jeremić je bistar i pronicljiv i verujem da je to glatko odbio - ocenjuje Jovanović.

GlasanjePRESUĐUJE VETOPresudnu reč u izboru genseka UN daće pet stalnih članica SB UN (SAD, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija), koje imaju pravo veta. Da bi bio izabran za naslednika Ban Ki Muna, Jeremić ili bilo koji drugi kandidat mora da dobije barem devet glasova od 15 članica SB, a da ga nijedna država s pravom veta ne blokira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track