OJADIO SRBIJU: Mlađan Dinkić proćerdao 5,4 milijarde dinara!
Foto: Beta

Bivši lider URS na Staroj planini nasankao državu

OJADIO SRBIJU: Mlađan Dinkić proćerdao 5,4 milijarde dinara!

Politika -
Prema raspoloživim podacima i do sada podnetim krivičnim prijavama, za megalomanski projekat na Staroj planini iz budžeta Srbije od 2007. do 2013. uplaćeno je ukupno 5.402.064.000 dinara, a rezultati su mizerni u odnosu na uloženi novac

BEOGRAD - Osim slučaja Nacionalne štedionice, tužilaštvo je pri kraju češljanja i predmeta o ugovorima o pružanju konsultantskih usluga i projekta razvoja turizma na Staroj planini, a koji se direktno tiče Mlađana Dinkića i Gorana Petkovića, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema raspoloživim podacima i do sada podnetim krivičnim prijavama, za megalomanski projekat na Staroj planini iz budžeta Srbije od 2007. do 2013. uplaćeno je ukupno 5.402.064.000 dinara, a rezultati su mizerni u odnosu na uloženi novac.

Prema krivičnoj prijavi čija je obrada pri kraju u tužilaštvu, slučaj Stare planine jedan je od izrazitih primera kako su isisavane pare iz budžeta tobože u svrhu razvoja turuzma u Srbiji preko privatnih firmi.

- Činovnici tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koje je vodio Dinkić, tražili su od lokalnih samouprava da naprave master plan razvoja turizma kako bi dobili povoljne kredite od tog ministarstva.

Master plan je po pravilu radila privatna firma „Horvat konsalting“, a nažalost, i pored napravljenih masterp lanova i novca koji je država dala, nijedan od tih planova nije zaživeo zbog megalomanskih koncepata, koji su predviđali ulaganja od više stotina miliona evra - kaže izvor blizak istrazi, prenose mediji.

Prema krivičnoj prijavi, koreni „prijateljskih master planova“ potiču iz 2005. godine, kada je Petković stupio u kontakt sa firmom „Horvat konsalting“, kada je po preporuci profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovrete naručena izrada strategije razvojaturizma u Srbiji.

Pomenuta strategija nije dala nikakve rezultate, osim što je pomenuta firma uz pomoć Petkovića i Lovrete napravila na desetine neizvodljivih master planova i studija koji su plaćeni direktno iz budžeta Srbije.

Početkom ove godine organi istrage su o ovom slučaju razgovarali sa Silvijom Lovretom, predstavnicom „Horvat konsaltinga“ za Srbiju, o čemu je napravljena službena beleška.

Naš list je pisao da istražni organi privode kraju slučaj „Nacionalna štedionica“, kada je Dinkić poklonio više od 19.000 kvadrata bivšeg Zavoda za obračun i plaćanje, čija je vrednost zajedno sa opremom i softveromveća od 15 miliona evra.

Akcionari “Nacionalne štedionice“ bile su pojedine domaće firme da bi akcije nakon toga kupili tajkuni Vuk Hamović i Vojin Lazarević koji su od ovog posla ostvarili profit od fantastičnih 34 miliona evra. Na čelu ovog posla bio je Dinkić, a pomagali su mu bivši funkcioneri Narodne banke Srbije Nebojša Škorić i Dušan Lalić.

Četvrti član ove ekipe je bivši direktor ZOP-a Živko Nešića, a u krivičnoj prijavi nalazi se i ime Vladimira Ilića, bivšeg direktora poreske uprave.

Kao jedan od primera kako su trošene pare za razvoj turizma u Dinkićevo vreme, u krivičnoj prijavi se pominje i tender za izgradnju dalekovoda od Pirota do Stare planine.

Na tenderu je pobedila firma EDB iz Beograda, koja nije imala nikakvih kvalifikacija za taj posao, a izvođaču je dat avans od 700.000 evra. Izvođač godinu dana nije ništa radio, već je novac držao kod sebe i koristio ga kako je hteo, da bi na kraju u ceo posao bio uveden lokalni izvođač.

Epilog je to da je činovnik Dinkićevog ministarstva koji je potpisao ovaj ugovor postao bogatiji za jedan stan, a za izgradnju dalekovoda država je morala da izdvoji dodatni novac.

Novac izvlačili preko NVO

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je u vreme mandata Mlađana Dinkića mnogo novca potrošilo i za finansiranje različitih manifestacija čiji su organizatori bile privatne firme.

Kako novac nisu mogli direktno da uplaćuju privatnicima, korišćene su nevladine organizacije za koje su bili opredeljeni pojedini razdeli budžeta.

Osim toga, na Staroj planini, na lokaciji Konjarnik, Ministarstvo je finansiralo i izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda dovoljno za naselje od 450 apartmana, ali to postrojenje nikada nije proradilo pošto naselje nije ni sagrađeno.

Mlađa se brčka u Budvi

Dok policija i pravosuđe privode kraju istragu o malverzacijama njega i njegovih saradnika, Mlađan Dinkić se brčka u Crnoj Gori.

Naime, Dinkić se u ponedeljak na Tviteru požalio da se slabo snalazi u traženju pojedinih naselja u okolini Budve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track