OPOZICIJA; Farsa u Skupštini, onemogućena bilo kakva diskusija
Foto: Nebojša Mandić

SNS odbacuje kritike

OPOZICIJA; Farsa u Skupštini, onemogućena bilo kakva diskusija

Politika -

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je večeras da nijedan poslanik četiri najveće opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije danas nije imao priliku da postavi pitanje vladi i premijeru tokom instituta poslaničkih pitanja.

Predstavnici vlade će reći da su odgovarali na pitanja, ali neće reći da nisu ni na jedno četiri najveće grupe opozicije, niti jednog poslanika Dveri, rekao je Obradović na konferenciji za novinare Poslaničke grupe Dveri, posle završetka sednice.On je naglasio da grupa Dveri nije imala priliku da postavi pitanje vladi i da je od 3,5 sata koliko je trajao institut pitanja, Aleksandar Vučić govorio 1 sat i 45 minuta.Ministri još 15, 20 minuta, dakle dva sata je otišlo na vlast, to je demokratija u shvatanju SNS, zaključio je Obradović.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Prema njegovim rečima, ukupno se za posebnu sednicu prijavilo 52 poslanika da postavi pitanje od toga devet je pitalo.Lider Dveri je ukazao da je sednica prekinuta baš kad je trebalo on da pita. Ako je mogla da se produži za pola sata i prekršen je Poslovnik, mogla je i za još pola sata, occenio je on, ističući da su Dveri u tome osujećene direktno od Maje Gojković i Vučića, koji je odlučio da se sednica završi tako da mu Dveri ne postave pitanje.

Obradović je novinarima predočio 10 pitanja koja je hteo da postavi premijeru među kojima i da li će se kandidovati za predsednika Srbije i kada će izaći na TV duel sa nekim neistomišljenikom, a da nije Jelena Karleuša.

Foto: FoNet Aleksandar L
Foto: FoNet Aleksandar L

On bi, dodao je, zamolio Vučića da podnese ostavku i zaposli se u Svetskoj banci, ukoliko je tačna izjava koju je nedavno dao da je "njemu i albanskom premijeru Ediju Rami, zajednički šef - direktor Svetske banke".Među pitanjima je pripremio i "zašto je uvredio trudnice, porodilje, socijalno ugrožene, zašto se britanskoj IT kompaniji daju subvecnije i time ugrožava konkurentnost domaćih IT kompanija, šta je sa nestalim bebama…".

Obradović je želeo da pita premijera i da li će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije.

Radulović: Farsa u Skupštini

Šef poslanika pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović ocenio je večeras da je današnja sednica Skupštine Srbije "dno parlamentarizma" i nameštena farsa, u kojoj je bila onemogućena diskusija.Radulović je to rekao novinarima, po okončanju sednice i instituta poslaničkih pitanja, sa poslaničkim klubom DJB, koji nije došao na red da postavi pitanje članovima Vlade Srbije, zbog Poslovnikom ograničenog vremena.

Foto: FoNet Aleksandar L
Foto: FoNet Aleksandar L

- Ovo je bila farsa u Skupštini Srbije, nameštene su male poslaničke grupe, da počnu s pitanjima, onemogućena je bilo kakva diskusija, premijer je vređao narodne poslanike, a izmišljao da vređaju njega, rekao je Radulović.

Kako je ocenio, nijedno ozbiljno pitanje premijeru, niti predstavnicima Vlade nije postavljeno.Radulović je ukazao da predsednica parlamenta Maja Gojković dozvoljava premijeru da krši poslovnik i to oslikava stanje parlamentarizma - gušenje slobode, a za to su odgovorni predsednica parlamenta i sam premijer.

SNS odbacuje kritike opozicije

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je večeras da je sednica Skupštine Srbije na kojoj su postavljana pitanja članovima Vlade Srbije održana u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta i odbacivši kritike opozicije na način rada.

Foto: Beta Nenad Petrović
Foto: Beta Nenad Petrović

On je povodom navoda predstavnika Dveri koji su negodovali jer nisu stigli da postave pitanja, i navoda Pokreta "Dosta je bilo" da je predsednica Skupštine Maja Gojković odgovorna za "farsu" tokom te sednice, rekao da su "to ljudi za žaljenje" koji ne poznaju Poslovnik.

- Ti poslanici pokazuju da ne poznaju Poslovnik i da samo žele da privuku pažnju na jeftin način, ocenio je Orlić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track