OPROŠTAJ OD FIDELA KASTRA Tomislav Nikolić: Srbija pamti prijatelja
Foto: Arhiva

Naši političari žale za Fidelom Kastrom

OPROŠTAJ OD FIDELA KASTRA Tomislav Nikolić: Srbija pamti prijatelja

Politika -

Telegrame saučešća povodom smrti bivšeg kubanskog lidera uputili su još i Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, Maja Gojković...

BEOGRAD - Srbija je ostala bez velikog prijatelja, simbola jedne epohe, borca za slobodu... Ovim rečima državni vrh Srbije izrazio je veliku žalost povodom smrti vođe Kubanske revolucije Fidela Kastra.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je juče telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Raulu Kastru, u kome se prisetio i poslednjeg susreta s Kastrom na Kubi iz 2015.Orden od predsednika- Srbija pamti velikog prijatelja svoje zemlje i naroda, velikana u državničkom i ljudskom smislu koji je ostavio veliki trag u istoriji svoje zemlje, ali i celog sveta. Doživotno ću pamtiti naše prijateljstvo i poslednji susret u Havani - poručio je Nikolić. On je 2015. godine uručio kubanskom revolucionaru Orden Republike Srbije.- Za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Kube - pisalo je na lenti kojom ga je odlikovao.Da je Kastro bio omiljen među srpskim političarima, govori i činjenica da mu je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ove godine čestitao 90. rođendan.Slobodarski duh- Ostali smo bez prijatelja koji nas je zastupao svuda gde je trebalo da se zastupa mali i slobodan narod - istakao je ministar.Premijer Aleksandar Vučić naglasio je u telegramu saučešća da će Srbija uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je Kastro branio suverenitet svoje zemlje.- Kroz njegov život i rad kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka odslikava se najveći deo istorije vaše zemlje. Njegovom smrću završava se jedna snažna politička era - napisao je Vučić u telegramu.

Hedonista i revolucionarTITO JE NERVIRAO KASTRABivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito i kubanski lider Fidel Kastro bili su u korektnim odnosima, ali je Kastro mnoge stvari zamerao Titu. Pre svega, Kastra je nerviralo to što Tito živi raskošno i što uživa u hrani, piću, skupoj odeći i dobrim zabavama, dok je kubanski predsednik bio skroman. Pokazivao je bliskost s radnicima i seljacima, pa nije smatrao ispravim što se Tito ponašao kao da je „treći po redu naslednik britanske kraljice“.Jaz koji je postojao između njih dvojice mnogima je bila dokaz i Titova sahrana, na koju, kao jedan od retkih državnika, Kastro nije došao.

Ambasada KubeUPISIVANJE U KNJIGU ŽALOSTIU Ambasadi Kube u Beogradu sutra će biti otvorena knjiga žalosti povodom smrti Fidela Kastra. Ambasada se nalazi u Domentijanovoj ulici broj 4 na Savskom vencu. Zastava Kube je u dvorištu Ambasade spuštena na pola koplja.

REAGOVANJAIvica Dačić, ministar spoljnih poslovaNosilac ideje slobode i nezavisnostiOstaće upamćen u istoriji Kube i Latinske Amerike kao jedan od najznačajnijih nosilaca ideje slobode i nezavisnosti.Maja Gojković, predsednik Skupštine SrbijeObeležio epohuFidel Kastro je bio državnik čija je politička figura ostavila prepoznatljiv trag i obeležila jednu čitavu epohu.Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiMNe zaboravljamo podrškuNikada nećemo zaboraviti podršku koju nam je Kastro davao kada su mnogi drugi koristili našu slabost.

N. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track