OŠTRO NA KONFERENCIJI: Tanja Miščević hapšenjem Haradinaja začepila usta albanskoj poslanici
Foto: Zorana Jevtić

Privođenje ratnih zločinaca osnovni posulat prava

OŠTRO NA KONFERENCIJI: Tanja Miščević hapšenjem Haradinaja začepila usta albanskoj poslanici

Politika -

BEOGRAD- Albanska poslanica Majlinda Bregu ocenila je danas da je hapšenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja "uplašilo" region, dok je šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla da je hapšenje ratnih zločinaca jedan od osnovnih postulata vladavine prava.

Govoreći o Bregzitu, Bregu je na konferenciji “EU i Zapadni Balkan posle Bregzita” izrazila nezadovoljstvo zbog međusobnih pretnji između Britanije i EU zbog izlaska, ali i u regionu, koje, kako kaže, nije doneo taj proces.“

Straha od konflikta će uvek biti”, ocenila je ona, dodajući da je region suočen sa ekonomskim, ali i sa problemima bezbednosti.Kako je rekla, “neki žive pod šemom konflikta i ne mogu da pokopaju ono što se desilo u prošlosti, kako bi se gradila budućnost, te da je ono što se čulo u poslednje vreme problematično za region”.

“Imamo voz, imamo hapšenje koje je uplašilo ceo region”, rekla je ona i dodala da bi isto to rekla i da nije Albanka.Između ostalog, rekla je i da Kosovo nije Srbija, a da takođe nije ni Albanija.“Kosovo je Republika Kosovo od 2008. godine i uz sve naše emocije, to je istina koja je prisutna u regionu.

Usuđujem se da kažem da niko ne može da pokuša da promeni granice”, rekla je ona.Kako je rekla, region ne može da optuži Bregzit za bilo šta, ukoliko se misli da zadatak političara nije da dovedu prosperitet već da se samo brinu o teritorijama.

Ona smatra da su demokratije u regionu krhke i da je jedan od problema vladavina prava.Odgovarajući na konstataciju albanske poslanice Majlinde Bregu, Mišćević je kazala da je za nju hapšenje ratnih zločinaca jedan od osnovnih postulata vladavine prava.

“Mi možemo da se ne slažemo oko statusa Kosova, ali oko toga šta su principi i osnovni elementi vladavine prava, mislim da bismo morali da se jako dobro složimo”, odgovorila je Miščević.

Ona je dodala da je krajnje otvoren razgovor preduslov iskrene regionalne saradnje koja neće biti zasnovana na emocijama i način da se dođe do zajedničkog imenitelja.“

Kada je u prethodnih toliko vekova, region imao jedan te isti cilj - a to je kretanje ka EU, postizanje onoga što su evropske vrednosti. To je važna stvar na kojoj treba da radimo dalje”, rekla je Miščević.

Na konferenciji su izneta različita mišljenja o Bregzitu i posledicama koje izlazak Velike Britanije iz EU može da ima po zemlje Zapadnog Balkana.

Učesnici konferencije koju su organizovali Institut za evropske studije i fondacija Hans Zajdel naveli su da se Bregzit može posmatrati kao šansa da se EU reformiše i vrati osnovnim vrednostima, te da se zemlje Zapadnog Balkana više posvete rešavanju egzistencijalnih pitanja, ali i kao problem koji će usporiti proces proširenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track