OTKRIVAMO! TOMIN TAJNI PLAN: Nikolićeva dvostruka igra za drugi mandat!

Lisac iz Bajčetine

OTKRIVAMO! TOMIN TAJNI PLAN: Nikolićeva dvostruka igra za drugi mandat!

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čvrsto je rešen da ostane i u drugom mandatu na toj funkciji, pa je veće krenuo u akciju da ostvari zacrtani cilj.

Nikolić je, kako saznaje Kurir, spremio taktiku da istovremeno među naprednjake pušta glasine da se neće kandidovati i preko svojih ljudi od poverenja lobira za podršku lokalnih odbora SNS za kandidaturu.

Latinović glavni operativacGlavni Nikolićev operativac na ovom zadatku je njegov šurak i šef kabineta Miroslav Latinović, koji u poslednje vreme aktivno obilazi odbore naprednjaka širom Srbije.- Toma javno govori da namerava da se kandiduje, ali se van očiju javnosti tobože femka i nećka, pa čak ponekad kaže da mu je svega dosta i da se neće kandidovati za predsednika. Verovatno zbog toga što još nije siguran hoće li imati Vučićevu podršku, a i da malo zametne tragove. S druge strane, poslao je šuraka Miroslava Latinovića da obilazi odbore SNS kako bi ispipao puls i lobirao za njega. Na taj način želi da proveri kakvu podršku ima u stranci i pokušava da povrati deo moći, koju je u celosti preuzeo Vučić - otkriva izvor Kurira upućen u dešavanja na relaciji Andrićev venac - SNS.Prema njegovim rečima, Nikolić želi da izbegne direktnu konfrontaciju s Vučićem po pitanju kandidature, ali mu indirektno šalje poruku da i dalje poseduje deo moći, kako u državi, tako i unutar SNS.- Toma nastoji da povrati svoj uticaj u stranci što je više moguće, pritom ne želeći da se ulazi u otvoren duel s Vučićem. Zato je izabrao način da iza očiju javnosti mobiliše svoje pristalice među naprednjacima, a da javno podržava Vučića uz određenu zadršku - objašnjava naš sagovornik.On ističe da je za Nikolića dodatni problem scenario prema kome bi se Vučić kandidovao za predsednika Srbije. Takođe, Nikolićeva kandidatura bi bila problem i za Vučića.- Bez obzira na to koliko trenutno izgledalo nemoguće, ne bi trebalo isključiti takav epilog ako Vučić proceni da će izborom za predsednika Srbije obezbediti sebi još pet godina vlasti, koliko traje predsednički mandat. To što predsednik formalno nema prevelika ovlašćenje za Vučića ne bi bilo problem u situaciji kad SNS ima većinu poslanika u parlamentu. To smo, uostalom, videli i na primeru Borisa Tadića kad je bio predsednik - zaključuje naš sagovornik.Da Nikolić ne propušta prilike da s vremena na vreme javno „pecne“ Vučića zbog toga što su sve poluge vlasti u njegovim rukama, svedoči i njegov intervju Politici u kojem je poručio da državu ne sme da vodi jedan čovek.Hoće deo vlasti- To ne sme da dozvoli nijedna država, nijedan narod. Kad bi se to dozvolilo, to bi bila diktatura. Ne sme da postoji jaka ličnost od čije će strukture zavisiti kako će da se vodi država. Država se vodi po ustavu, zakonu, u skladu sa najvišim interesima države - poručio je Nikolić.Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da je Nikolić svestan da je ishod njegove kandidature neizvestan i zato koristi sve metode.- Dosta mu je opao rejting u odnosu na 2012, pa je dovedena u pitanje i institucija predsednika i to da li je uopšte potreban Srbiji. S takvim čovekom Vučić ima problem da podrži Nikolića, a da on izgubi i da posle ima predsednika s kojim neće biti u dobrim odnosima i s kojim će imati različita viđenja državne politike - objašnjava Radun.Nikolić i Latinović juče nisu odgovarali na poruke i pozive novinara Kurira.

Ruka ruciPOMIRIO SE S FILIPOM VUJANOVIĆEMNakon što su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović prošle godine razmenili oštre reči, juče su se u Sarajevu sreli u prijateljskom duhu na samitu „Brdo-Brioni“.Nikolić je prošle godine izjavio da „Crna Gora izborom da bude deo EU i NATO svesno poništava samostalnost i pristaje da bude nečija igračka“, pa mu je Vujanović na to odgovorio da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore. Međutim, izgleda da su prevazišli javna prepucavanja i pomirili se.

Šef radikala opet izazivaŠEŠELJ TRAŽI TV DUEL S TOMOMPovodom Nikolićeve izjave da lider SRS Vojislav Šešelj nije došao na razgovor s njim jer „nije mogao da podnese da se suoči sa samim sobom“, Šešelj ga je pozvao na TV duel.- Da sam ja došao na konsultacije, Nikolić ne bi izdržao ni tih 30 sekundi. Neka odabere televiziju, pa da vidimo ko je kukavica - kaže Šešelj.

Ko je sve najavio kandidaturu za predsednika Srbije1. Tomislav Nikolić2. Rasim Ljajić3. Ivica Dačić4. Vojislav Šešelj5. Saša Mirković6. Dušan Janjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track