(VIDEO) OTVORENA SEDNICA VLADE Vučić: Dačić bi mogao malo češće da dolazi na sednice!
Foto: Pink Pt.

Jubilarna 100.

(VIDEO) OTVORENA SEDNICA VLADE Vučić: Dačić bi mogao malo češće da dolazi na sednice!

Politika -
Premijer je na samom početku rekao da smo mi u eri lakih rešenja izabrali teži put, da je deficit u prvom kvartalu minimalan, te da je dinar ojačao, a zatim poimence nabrojao ko je najčešće, a ko najređe prisustvovao sednicama

BEOGRAD - U zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 u toku je otvorena sednica vlade kojom predsedava premijer Aleksandar Vučić. On se na samom početku sednice zahvalio aktuelnom ministru finansija Dušanu Vujoviću povodom skapanja sporazuma iz predostrožnosti sa MMF, ali i pomenuo njihovog prethodnika ministra Lazara Krstića. Sednica u Nemanjinoj počela je u 11.30 časova.

Premijer je na samom početku rekao da smo mi u eri lakih rešenja izabrali teži put i da to evropske zemlje cene. On je konstatovao da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu kao i da je najvažniji zadatak sada pozitivan privredni rast. Deo sednice otvoren za javnost završen je oko podne, posle čega su novinari napustili salu, a vlada je nastavila rad po predlozima sa oznakom poverljivo.

UŽIVO OTVORENU SEDNICU VLADE SRBIJE MOŽETE PRATITI OVDE

Vučić je zatim naglasio da je deficit Srbije trenutno minimalan i da 450 miliona evra dozvoljenog deficita sigurno neće biti zabeleženo u prvom kvartalu već da će on iznositi 300 miliona evra. Šef srpske vlade je potom pozdravio i jačanje dinara.

Ko je najredovniji: Vučić najmanje izostaje sa sednica vlade

Obraćajući se ministrima, premijer je poimence i u procentima nabrojao ko je najčeše prisustvovao sednicama vlade i to sledećim redom: Vučić, Lončar, Antić, Stefanović, Bošković, Sertić, Ljajić, Udovički, Udovičić, Selaković, Tasovac, Vujović... Dačić... Izrekavši Dačićevo ime koje se našlo na gotovo poslednjem mestu po dolaznosti na sednice Vučić je rekao: Dačić bi mogao malo češće da dolazi na sednice iako on često putuje!

Pošto su ministri glasali o brojnim predlozima, premijer je zatražio od ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara da se roditeljima dece obolele od raka za vreme bolovanja omogući da primaju punu platu.

Foto: Printscreen TV Pink
Foto: Printscreen TV Pink

"Kurs dinara gotovo isti kao pre dve godine"Kurs dinara danas gotovo isti kao pre dve godine, izjavio je danas premijer i dodao da je trenutno najpovoljniji od početka 2015. On je na otvorenoj sednici vlade, stote u ovom mandatu, primetio da o toj činjenici danas niko ne govori, ali zato "svi znaju da pričaju o njegovom istorijskom minimumu". A dinar je u ovom trenutku, kako je naveo, toliko jak da je Narodna banka Srbije juče kupovala evre, a da to će činiti i danas.

"Juče bi nam kurs bio 119,5 dinara da nismo kupovali evre, nego moramo da zaštitimo evre da dinar ne ojača previše. To nije šala nego zbilja", naveo je on.Podsetivši da je za razliku od mandata nekih prethodnih vlada kada je dinar u periodu od tri godine gubio vrednost sa 75 na 117 dinara, ova vlada u istom tom periodu od tri godine uspela da održi kurs evra na 118 do 120 dinara, što, smatra, govori o "nečijoj ozbiljnosti i odgovornosti".

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da NBS kupuje evre jer je stranim investirorima neophodno da obezbede dinare da bi se pojavili kao kupci državnih hartija od vrednosti. Vučić je dodao i da će Vlada nastaviti da se vodi interesima Srbije, a ne političkim interesima i da će u narednom periodu prioritet biti privredni rast, zaključivši da "moramo da pokušamo da i 2015. imamo pozitivan rast".

"Deficit u prvom kvartalu manji od planiranog"

Deficit budžeta u februaru trebalo bi da bude minimalan, ako ga uopšte bude bilo, a u prvom kvartalu očekuje se da će minus biti za oko 150 miliona evra manji od planiranog, izjavio je Vučić.On je na otvorenoj sednici vlade naveo da će deficit u februaru zavisiti od toga da li će se uzimati u obzir neporeski prihodi, a kad je reč o minusu u budžetu za prvi kvartal, podsetio je da je MMF odobrio Srbiji da deficit u prva tri meseca iznosi oko 450 miliona evra.

http://www.youtube.com/watch?v=nL73H-oREG4

"MMF uputio signal da smo na dobrom i sigurnom putu"

Vučić je ocenio da je jasan signal koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio odobravanjem aranžmana, a to je da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu.

Obavestivši ministre na početku 100. sednice vlade o odluci odbora direktora MMF da se Srbiji odobri aranžman iz predostrožnosti, Vučić je rekao da je na tu činjenicu ponosan, jer je ona usledila nakon sedam meseci napornog rada, marljivog i drugačijeg pristupa od onih koje smo imali u savremenoj političkoj istoriji naše zemlje.

On je zahvalio bivšem ministru finansija Lazaru Krstiću, koji je, podsetio je, insistirao na većoj disciplini i na tome da je važno da dobijemo ovaj aranžman, a posebno aktuelnom ministru Dušanu Vujoviću, koji je uložio ogromnu energiju i rad kao uostalom i svi ostali članovi. Kako je ocenio, upravo smo takvim radom dokazali da umemo da budemo ozbiljan, pouzdani partner Evropi i svetu, kao i da u svetu mogu da računaju na Srbiju."Pred nama su još mnogo teški dani i meseci. Ovo je jasan i nedvosmislen signal koji međunarodna institucija šalje svetu da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu", naglasio je Vučić."Sledećoj vladi ostavićemo manji i deficit i javni dug"Vučić je izjavio da je Srbija u reformskim merama izabrala teži put, ali da taj put priznaju sve ozbiljne organizacije, institucije i zemlje sveta. On je na rekao i da je cilj reformskih mera da se nekoj sledećoj vladi u nasledstvo ostavi javni dug u opadajućem trendu, kao i niži deficit - maksimalno do tri - tri i po odsto. "Sledeća vlada mora da nasledi i značajno nižu stopu nezaposlenosti od one koju smo mi nasledili", poručio je premijer. Deficit budžeta u februaru trebalo bi da bude minimalan, ako ga uopšte bude bilo, a u prvom kvartalu očekuje se da će minus biti za oko 150 miliona evra manji od planiranog, izjavio je Vučić.

http://www.youtube.com/watch?v=5XDypkwyzFM

Podsetivši da je ovde bilo kritika Zakona o radu, te da su čak i kritičari kasnije videli koilko je on koristan, Vučić je naveo da nas, s druge strane, zbog tog zakona u svetu mnogi hvale, ističući da reformske mere nisu samo uspeh vlade nego i građana koji su odlično razumeli šta vlada radi."Građani su videli da naša marljivost donosi rezultat", zaključio je premijer.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da NBS kupuje evre jer je stranim investirorima neophodno da obezbede dinare da bi se pojavili kao kupci državnih hartija od vrednosti. Vučić je dodao i da će Vlada nastaviti da se vodi interesima Srbije, a ne političkim interesima i da će u narednom periodu prioritet biti privredni rast, zaključivši da "moramo da pokušamo da i 2015. imamo pozitivan rast"."Vučić tražio od vlade predlog za prodaju službenih vozila"Vučić je zatražio od Vlade Srbije da mu pripremi predlog za prodaju automobila iz vladinog voznog parka pre svega zbog smanjenja troškova za njihovo održavanje i za gorivo. Vučić je rekao da njegov kabinet mora da bude primer građanima u Srbiji, u onome sto radi ali i kako bi se građani u skladu s tim ponašali, navodeći da je vlada obavila još jedan važan zadatak u pravcu privatizacije i to raspisivanjem javnih poziva za FAP, Krušik plastiku, kao i ponovljenim pozivom za Železaru i Šantić. To će doneti novi ugled Srbiji u Evropi i svetu, rekao je premijer, dodajući: "Tražim od vas da se tome potpuno posvetite, jer je naš glavni zadatak rast".

Premijer očekuje u junu ili septembru otvaranje poglavlja

Vučić smatra da je poruka šefa parlamentarne grupe za Srbiju Eduarda Kukana, kao i izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera bila jasna a to je da je Srbija na dobrom putu i da je vreme za otvaranje poglavlja."Očekujem ove godine, nadam se čak i u prvom delu, da li u junu ili možda i septembru, svejedno da budu otvorena prva poglavlja u našim pregovorima sa EU", kazao je Vučić. Uz napomenu da kad je reč o Kosovu i Metohiji postoji još nekoliko stvari koje treba obaviti, među kojima je i odluka o učešću ili neučešću Srba u pokrajinskim institucijama, Vučić je naglasio da će upravo od našeg odnosa prema tome zavisiti u velikoj meri i otvaranje poglavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track