PACKA BRISELA ZBOG VOJNE VEŽBE: Srbi, klonite se Putinove vojske!
Foto: Fonet

Brisel se protivi vojnoj vežbi s Rusijom

PACKA BRISELA ZBOG VOJNE VEŽBE: Srbi, klonite se Putinove vojske!

Politika -
Iz Evropske komisije poručuju da Srbija treba da postupa u skladu sa obavezama prema Evropskoj uniji, ministri odbrane Srbije i Rusije Gašić i Šojgu dogovorili se da se u septembru susretnu srpske i ruske vojne snage

BEOGRAD - Srbiji je juče iz sedišta Evropske komisije poslat hladan tuš i poruka da se Brisel protivi najavljenim zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom, koje su nedavno, za septembar ali i za sledeću godinu, ugovorili srpski i ruski ministri odbrane Bratislav Gašić i Sergej Šojgu.Naime, Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije i visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini, izjavila je da bi takvi potezi Srbije predstavljali pogrešan signal.

Federika Mogerini
Federika Mogerini

Pogrešan signal- U sadašnjim okolnostima takva vojna vežba bila bi pogrešna. Očekujemo od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i sa procesom pristupanja - poručila je Kocijančičeva.Dragan Ðukanović iz Centra za spoljnu politiku ističe da Srbija mora dobro da razmisli kako će EU reagovati na ovakvu saradnju sa Rusijom.- Ukoliko do vežbi dođe, ne mislim da će se reakcija Unije svesti samo na izjave i saopštenja, već na ozbiljne pritiske. Oni žele jasno da stave do znanja da naša posvećenost EU treba da uključi i bezbednosnu komponentu - naglasio je Ðukanović.Nove poslediceVojnog analitičara Aleksandar Radića ovakva reakcija EU ne iznenađuje jer se Srbija strateški opredelila za evropsku zajednicu, što sa sobom vuče i neke posledice.- Srbija doskora, odnosno do krize u Ukrajini, nije imala jaku vojnu saradnju s Rusijom. Naša zemlja se opredelila za evropski put i treba očekivati da odustane od vojne vežbe sa Rusijom. Ne verujem da bi to moglo dovesti do većih posledica po odnose sa tom zemljom jer je i Rusija svesna puta Srbije, dnevnopolitičkih odnosa, kao i dokle Srbija sme da ide - zaključuje Radić.

Ministarstvo odbranePOSTUPAMO KAO VOJNO NEUTRALNA ZEMLJAIz Ministarstva odbrane su odgovorili da u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima vode balansiranu spoljnu politiku.- Trenutno imamo najrazvijeniju saradnju sa SAD i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvujemo na više od polovine ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou. Kada je reč o aktivnostima sa Rusijom, Ministarstvo odbrane im poklanja istovetnu pažnju, ali u ovom momentu te aktivnosti nisu ni na približnom nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima.

Vojna vežba„SLOVENSKO BRATSTVO“Već u septembru biće održana zajednička vojna vežba Srbije, Rusije i Belorusije koja će imati naziv „Slovensko bratstvo“.Anatolij Antonov, zamenik ruskog ministra odbrane, rekao je da će vežbe uključivati vazdušnodesantne specijalne snage.

REAGOVANJADragan Šutanovac, DSDA SE OPREDELIMOVlast s jedne strane priča da je cilj ulazak Srbije u EU, a s druge ugovara vojne vežbe sa zemljom kojoj je cela EU uvela sankcije.Dragan Marković, JS NIKOGA NE UGROŽAVAMOSrbija ima status neutralnosti i niko ne može da nam zabrani održavanje zajedničke vojne vežbe sa Rusijom.Aleksandar Martinović, SNS Aleksandar Martinivić, SNSBRANITI INTERESE SRBIJESrbija treba da vodi računa i o interesima Istoka i o interesima Zapada, ali konačnu odluku treba doneti u skladu sa interesima svoje zemlje i svojih građana.Nenad Popović, SNP RUSIJA JE PARTNERNe vidim razlog da nekome smeta da imamo vežbe s Rusijom koje služe tome da podignemo svoju zajedničku odbrambenu spremnost.

Pratite KURIR na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track